10100 is een jaar! Tijd voor een feestje!

| | 6 Reacties

Een jaar en twee dagen geleden, op 20 maart 2016, postte ik mijn eerste blogpost op 10100.nl. Tijd voor een klein feestje en een kijkje achter de schermen bij 10100. Het jaar is voor mijn gevoel echt snel voorbij gegaan.

In een weekendje weg zag ik aanleiding voor het schrijven van mijn eerste blogpost, een review van Landal Miggelenberg. Ik koos bewust een niet al te moeilijk onderwerp. Ook de volgende blogpost was een review en die daarna was een recept. Door onderwerpen te kiezen die niet te dicht bij mezelf lagen kon ik een beetje oefenen met schrijven. Daarna ging ik meer de diepte in met een persoonlijke blogpost hoe ik gelukkiger wilde worden: gelukkiger worden door mediteren.

Dit is mijn eerste echte blog. Hiervoor schreef ik heel regelmatig korte blogposts voor een - niet nader te noemen - vakantie gerelateerde website. Dat waren niet echt blogposts, maar informatieve artikelen en nieuwsberichten. Het script van die site heb ik gebruikt voor 10100. In dit eerste jaar heb ik wat dingen er uit gesloopt en toegevoegd. Ik heb nog allerlei ideeën over leuke functionaliteiten die ik wil toevoegen, maar dat gaat niet zo snel als ik wil. Iets met gezin, werk, duizeligheid, rusten, lezen en gezondheid wat allemaal (terecht) voorrang krijgt.

Qua schrijven was het vooral het vinden van een goede vorm. Ik moest eigenlijk best even in het schrijven komen. Soms lees ik blogposts van andere bloggers en dan realiseer ik me dat ik nooit zo mooi zal schrijven als zij. Niet dat dat erg is, want iedereen heeft zijn eigen stijl, maar sommige bloggers schrijven zo goed dat ik heel soms een tikkeltje jaloers ben. Ook dacht ik veel na over waarover ik wil bloggen en waarover niet. Graag zou ik veel meer bloggen, maar ontbreekt tijd, energie, zin en heel soms de inspiratie. Sommige mensen schrijven al vanaf hun jeugd, zijn erg met taal bezig en zijn daarom een blog begonnen. Ik ben een blog begonnen omdat het me leuk leek. En dat is het ook. Ik ben me meer voor taal gaan interesseren, maar spelfouten zullen waarschijnlijk wel blijven voorkomen in mijn blogposts.

Voordat ik deze blog startte schreef ik helemaal niet over mijzelf. Daar moest ik best aan wennen. Ik ben een enorme introvert en tegen onbekenden vertel ik normaal gesproken weinig over mijzelf. Ik heb daar vaak geen behoefte aan en denk graag over dingen na. Dat ik anoniem blog helpt dat makkelijker te maken. Ook gebruik ik het bloggen als spreekwoordelijke stok achter de deur. Vaak moet ik wat opzoeken, uitzoeken, regelen of zelf doen. En vaak schuif ik dat voor mij uit, omdat ik iets wil doen wat ik leuker vind of minder energie kost. Dingen met tegenzin doen kost vaak heul veul energie. Nu doe ik dingen sneller omdat ik er dan over kan bloggen.

Pas toen ik mijn blog gestart was, begon ik ook andere blogs te lezen. Dat is best een merkwaardige volgorde, want veel mensen volgen eerst blogs en besluiten daarna om zelf te gaan bloggen. Een aantal blogs volg ik al vanaf het begin. Een aantal heb ik kort gevolgd en nu niet meer. Ik volg blogs omdat ik die interessant vind, de blogger interessant vind of dat het over interessante onderwerpen gaat. Soms sluit een blog niet meer aan bij mijn interesses. Ik volg geen blogs omdat ze populair zijn, of omdat ik ergens bij wil horen of omdat ik de link naar mijn blog ergens kan spammen. Daar begin ik niet aan. De blogs die ik volg kun je vinden op mijn overzicht op Bloglovin'.

Bij elke blogpost wil ik een foto plaatsen. En dan niet stock photos die iedereen kan downloaden en gebruiken, nee foto's die ik zelf gemaakt heb. Zeer regelmatig heb ik geen geschikte foto die precies bij een onderwerp aansluit. Het maken van foto's schiet er vaak nog eens bij in. Dan bedenk ik me pas achteraf dat ik ergens een foto van had kunnen maken voor op mijn blog of Instagram. En dan is het moment alweer voorbij. Daarom gebruik ik regelmatig foto's bij blogposts die best leuk zijn, maar totaal niets met het onderwerp te maken hebben :-) Zo ook de foto boven deze blogpost, mocht je het je afvragen.

Het bloggen gaat mij niet alleen om het schrijven, maar ook om wat zich onder de motorkap van een blog afspeelt. Dit blog heb ik zelf gebouwd met code, MVC framework, HTML, CSS framework, database, etc.. Dit is niet de manier die ik iedereen aan raad en je hoeft hier absoluut geen verstand van te hebben als je gewoon lekker wilt bloggen.

Als je er zelf over nadenkt een blog te beginnen: begin gewoon een gratis blog op Wordpress of Blogspot en probeer het eens een maand. Het enige wat het kost is tijd. Als je begint met bloggen, laat het me even weten in een reactie.

Bloggen vind ik een leuke hobby, die niet veel hoeft te kosten. De kosten zitten in mijn geval alleen in de domeinnaam (€ 7,12 per jaar) en hosting (€ 42,35 per jaar, een uitgebreid hostingpakket), dus daar hoef ik het zeker niet voor te laten. Daarnaast gebruik ik alleen gratis tools voor het bloggen.

10100 blijft nog wel even!

Tag: Weblog

Deel deze blogpost

6 Reacties

Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Fijn dat je blijft bloggen! Mijn blog bestaat nu iets meer dan een jaar. Maar ik liep in het begin ook vaak nog te zoeken en ook mijn blogs zijn nog steeds niet "perfect" te noemen. Maar hee, het is zo leuk om te doen!

Beantwoorden

Bedankt! Gelukkig hoeven blogposts niet perfect te zijn, er tevreden mee zijn is genoeg. Ik ken mezelf. Ik moet stoppen met het steeds herschrijven van stukken, anders post ik nooit weer iets en blijf ik bezig.

Beantwoorden
Ilse van Kreanimo (Blog ) schreef op :

Bloggen is leuk en inderdaad niet zo een dure hobby...

Ik heb je nog maar net ontdekt.
Ik kom hier nog eens lezen morgen of zo :)

Beantwoorden

van harte gefeliciteerd!!

Beantwoorden
overgeldzaken.com (Overgeldzaken ) schreef op :

Gefeliciteerd! Ik vind dat je wel een leuke en prettige manier van schrijven hebt, het leest vrij gemakkelijk weg.

Ik zou het wel interessant vinden om wat te lezen over de technieken die je hebt gebruikt om je blog op te zetten en hoe je dit hebt gedaan! Misschien leuk voor een volgend blog?

Beantwoorden

Bedankt!

Schrijven over de technieken waarmee ik mijn blog heb gemaakt zal ik waarschijnlijk niet gaan doen. Ik ben erg bezig met de veiligheid van dit blog. Als ik bekend maak welke server side code gebruikt wordt, wordt dit blog misschien (een klein beetje) beter te hacken. Misschien ben ik wat paranoia, maar voorkomen is beter dan genezen.

Beantwoorden
Sjoukje - meergeldminderstress (Meergeldminderstress ) schreef op :

Gefeliciteerd! Wat een mooie mijlpaal hè!

Knap dat je de techniek ook zelf doet. Dat lukt mij niet :-) Ik maak dankbaar gebruik van allerhande plugins. En zelfs dat vind ik nog best heel ingewikkeld.

Beantwoorden

De techniek achter een blog is een hobby op zich :-) Het is wel iets wat je moet liggen, maar ik vind het leuk om dat soort dingen te leren en uit te zoeken.

Beantwoorden
Vlijtig Liesje (Huisvlijt ) schreef op :

Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Heerlijk is bloggen hè? En het hoeft totaal geen geld te kosten. Wat dat betreft is het echt een geweldige hobby!

Beantwoorden

Op alle punten met je eens!

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt