Besparen of uitgeven

| | 3 Reacties

Eerder legde ik uit waarom ik financieel onafhankelijk wil worden. In het kort is de reden dat ik niet tot mijn zeventigste wil werken. Ik vraag me af of ik dat überhaupt vol hou tot die leeftijd, want over het algemeen geldt dat hoe ouder je wordt, des te meer gebreken je krijgt. Ik ga er dan voor het gemak vanuit dat ik ouder word dan zeventig. Helaas zijn er genoeg mensen die hun zeventigste verjaardag niet hebben gehaald en veel te vroeg van ons heen zijn gegaan.

Je begrijpt dat ik me veel bewuster ben geworden van de kwetsbaarheden in het leven, niet alleen omdat ik ouder wordt, maar ook omdat ik kinderen heb en ook ziek ben geworden. Het is niet vanzelfsprekend dat alles altijd maar goed blijft gaan. Nare dingen gebeuren niet altijd een ander. Natuurlijk moet je er niet te veel bij stil staan, want dan heb je geen leven meer en kan je niet meer genieten.

Ondertussen kijk ik wekelijks het TV programma Schuldig op NPO, over mensen met schulden uit de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Daarnaast staan in Linda magazine van december 2016 een aantal portretten van mensen die diep in de schulden zitten. Deze mensen hebben er stuk voor stuk niet om gevraagd om ineens zonder werk te zitten of ineens erg ziek te zijn zodat ze van een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering moeten rondkomen. Ik heb er ook niet om gevraagd om ziek te zijn, maar gelukkig kan ik parttime werken. Niet kunnen werken betekent vaak een daling van inkomen. Hoewel men dan ineens recht krijgt op allerlei toeslagen en kwijtscheldingen is dat vaak niet genoeg voor alle vaste lasten. Natuurlijk doen we er alles aan om zo'n scenario te voorkomen, maar niemand kan de toekomst voorspellen. Om eerlijk te zijn is dit wel iets zwaar aangezet, financieel het gaat het ons goed. Ik ben me er in elk geval van bewust dat het iedereen tegen kan zitten.

De bewustwording heeft er voor gezorgd dat we ons bewust zijn van onze financiële toekomst. Later meer over onze jaarlijkse doelen en strategie. In de praktijk betekent het heel erg hard sparen, want des te meer er gespaard wordt des te eerder ben ik financieel onafhankelijk.

Dilemma besparen of uitgeven

Natuurlijk is het heel goed om plannen te maken om in de verre toekomst financieel onafhankelijk te worden zodat we eerder kunnen stoppen met werken. Tegelijkertijd dient zich een dilemma aan: wat doe je nú en in de nabije toekomst?

Financieel onafhankelijk; Het doel en de reis

Nu is niet alleen het doel belangrijk, maar de reis er naar toe is minstens zo belangrijk. Ik realiseer me dat ik nú leef en ook nú wil genieten. Op een houtje bijten en geen leuke dingen kunnen doen is een dingetje.

Vragen

Er leven een aantal vragen:

  • Wat willen we opgeven om financieel onafhankelijk te worden?
  • Hoe ver moet je gaan om maximaal te sparen?
  • Welk geld spaar je en wat geef je uit aan leuke dingen?

Ik volg veel blogs over financiële onafhankelijkheid, hypotheek aflossen en besparen. Sommige bloggers gaan erg ver in besparen en ontzeggen zich een hele hoop leuke dingen. En dat doen ze met plezier. Ik heb daar erg veel respect voor. Het voordeel van zwaar besparen is dat een aantal luxe dingen, die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, dan speciaal worden.

Keuzes

Wij willen niet zo ver gaan. Mijn echtgenote is zich ook bewust van onze financiële kwetsbaarheid door mijn ziekte en dat we actie moeten ondernemen voor onze financiële toekomst. Ik wil binnen het gezin het meeste besparen en investeren. Dat gaat ten koste van een aantal leuke activiteiten en vooral luxe. De vraag is of we dit willen opgeven. De komende tijd gaan we vooral op ons gevoel af. We beantwoorden nu niet per definitie de bovenstaande vragen. Per geval beoordelen we of we ergens geld aan uit willen geven of niet. En we doen dat zonder schuldgevoel, althans dat proberen we, maar daar hebben we nooit last van gehad. Vooraf gemaakte en vastomlijnde afspraken werken bij ons niet zo goed, hebben we in het verleden gemerkt. Voor ons is dit een goede strategie. We zoeken dus een balans tussen sparen, uitgeven en genieten.

Nu hebben we als voordeel dat we beide er niet van houden om onnodig heel veel geld uit te geven. Kleding kopen we zo veel mogelijk in de aanbieding. Tweedehands kleding is voor ons gevoel altijd heel lastig te vinden bij de kringloop of marktplaats. Onze twee auto's zijn voor ons vooral vervoersmiddel. Ze hoeven niet snel, mooi of luxe te zijn en geen status uit te stralen. Ze moeten doen waarvoor ze gemaakt zijn en dat is ons brengen waar we heen willen. We gaan meestal twee keer per jaar op vakantie, dat dan weer wel, maar dat zijn geen dure verre vakanties.

Aan ons huis laten we soms wel wat veranderen. Dat zijn vaak wel dingen die behoorlijk wat geld kosten. We hebben een aantal jaren geleden een wandje laten plaatsen, waardoor één grote slaapkamer er twee werden, maar dat was niet zo duur. Twee jaar geleden moest het houtwerk geschilderd worden. Dit jaar hebben we een nieuwe keuken gekocht. Begin volgend jaar wordt de zolder verbouwd tot een slaapkamer en op eerste verdieping komt een grote dakkapel, waardoor we meer ruimte krijgen in een slaapkamer en de badkamer. Door deze investeringen wordt ons woongenot erg vergroot. We hebben jaren plezier van de extra ruimte. Hoewel zoiets natuurlijk redelijk snel went en het ons extra tijd kost om financieel onafhankelijk te worden, vinden we het de investeringen zeker waard.

Onze financiële keuzes richten zich voorlopig op genieten. Nú en in de toekomst.

Tags: Financiële vrijheid Ons huis

Deel deze blogpost

3 Reacties

Goede blog! Lijkt mij lastig voor jullie omdat jullie ook nog kinderen hebben. Je wilt soms waarschijnlijk toch genieten met de kinderen, want die tijd krijg je nooit meer terug. Toch zijn er ook talloze uitstapjes die je met kinderen kunt maken die weinig tot geen geld kosten.
En over je huis, je huis wordt met deze aanpassingen ook meer waard! (als het een koophuis is)

Beantwoorden

Het hebben van kinderen kost veel geld, maar ze zijn elke cent waard :-) Ook daar zijn keuzes in te maken. Van ons hoeven ze bijvoorbeeld geen dure merkkleding omdat ze best hard groeien, om maar iets te noemen. Het klopt wat je zegt over uitstapjes, het hoeft niet altijd veel geld te kosten. Onze koopwoning wordt inderdaad meer waard, maar ik las laatst ergens dat je de investering niet altijd terug ziet in de waarde van de woning.

Beantwoorden
stoppenvoormijnvijftigste.nl (Stoppenvoormijnvijftigste ) schreef op :

Heel goed om te bedenken dat je ook nu leeft. Ik vind het wel eens moeilijk als mensen iets gigantisch aanschaffen ipv sparen onder het mom van "maar ik leef nu". Af en toe wat extra's kan ook zeker geen kwaad. Als je het maar bewust doet. Iets wat in jullie geval zeker lukt :)

Beantwoorden

Bewust zijn we zeker. Een balans vinden is voor ons het belangrijkste eerst. Ik ken mensen die liever geld blijven uitgeven in plaats van een buffer(tje) op te bouwen. Op zich vind ik het knap dat mensen zo onbezorgd kunnen leven, want ik zou het niet kunnen.

Beantwoorden
Gewoon Vlijtig schreef op :

Ik heb je blog vanavond ontdekt. Ik ga eens op mijn gemak alles lezen. Wel heb ik je persoonlijke gegevens gelezen. Ook ik heb een toon in mijn oren. Sinds twee weken een hoorapparaat en ik ben nog zoekende hierin. Daarnaast behoorlijke reuma, dus kan helemaal niet werken. Gelukkig heeft mijn man een erg goede baan en ben ik gezegend met een uitkering. Weliswaar nog van de guldentijd, maar ik ben er erg blij mee. Het gaat ons ook goed. En bewuste keuzes maken wij zeker. Wij hebben dit jaar besloten om onze polissen vrij te boeken en het spaargeld af te lossen. Wij betalen vermogensbelasting en aan de andere kant rente van de hypotheek. Dit jaar hebben wij 38.480 afgelost en op 2 januari nog eens een kleine 18.000 euro. Uit mijn hoofd weet ik het niet precies. Einde van de zomer 2017 lossen wij nog eens een flink bedrag af en heffen onze spaarzeker hypotheek ook op. De inleg, ruim 34.000 euro, wordt afgelost en dan hebben wij nog een andere spaarpot die ook afgelost wordt.
Onze rest hypotheek zal een 18.000 euro zijn en 94.000 euro. Hiervoor hebben wij nog 18 jaar om hypotheekvrij te zijn. Dat gaat zeker lukken. Gemiddeld een 6.000 euro per jaar. Dat willen wij zeker halveren die 18 jaar.
Ik ga je volgen. Leuke blog.

Beantwoorden

Leuk dat je mijn blog volgt! Ik heb ook tinnitus en een gehoorapparaat. Ik ben blij met het gehoorapparaat maar niet met die pieptoon in mijn oren. Jullie maken grote stappen qua aflossen! Echt goed! Wij hebben in 2016 ook maximaal afgelost en gebruiken daar deels spaargeld voor, omdat we er op dit moment toch heel erg weinig rendement op krijgen. Daar heb ik hier onlangs over geschreven. Begin 2017 doen we weer een maximale aflossing op beide leningdelen. Ik verwacht dat de rentestanden nog wel een tijd laag zullen staan en qua beleggen neem ik liever geen grote risico's. Het zal jullie vast minder dan 18 jaar kosten om hypotheek vrij te worden!

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt