Cavia update #1

| | 2 Reacties

Gisteren is het precies een maand geleden dat ons gezin is uitgebreid met twee cavia's en dit lijkt me een goed moment voor een update.

Volgens mij hebben Knabbel en Babbel het goed naar hun zin in ons gezin, hoewel ze het natuurlijk zelf niet kunnen aangeven. Ze krijgen op tijd lekkere groenten en hooi en hebben een grote, mooie en schone kooi.

In het begin moesten ze natuurlijk erg wennen aan hun nieuwe baasjes en verschuilden ze zich een tijdje in hun huisje. Ze kwamen er weer uit als niemand in de buurt was. Als iemand dan weer te dichtbij kwam renden ze weer hun veilige huisje in. Nu doen ze dat niet meer. Alleen nog wanneer er een onverwacht hard geluid is of als iemand heel snel aan komt lopen. Ook als iemand ze dreigt op te pakken kruipen ze nog in hun huisje. Als we de kooi verschonen dan moeten ze er natuurlijk even uit, maar ik merk dat ze dan het liefst samen zijn. Waarschijnlijk hebben ze dan wat steun aan elkaar. De jongens helpen goed mee en voeren de cavia's elke ochtend en middag. Voor het verschonen van de kooi zijn ze nog te klein, dus dat doet Eva. Ze voelen zich zó op hun gemak dat ze niet meer in hun huisje slapen, maar gewoon ergens in de kooi.

We zijn er nog niet achter wie van de twee de baas is. Er is wel één de baas, want zo gaat dat bij cavia's, maar wie moet nog echt blijken. We vermoeden dat Babbel (de bruine) subtiel toch een beetje de baas is, want hij is over het algemeen iets meer haantje de voorste. Knabbel eist zijn plek namelijk ook erg goed op. Ze stelen eten van elkaar, duwen elkaar eens het huisje uit en lijken dat alle twee van elkaar te accepteren.

Als de cavia's moeten worden opgetild dan doet Eva dat eigenlijk negen van de tien keer. De jongens vragen niet zo vaak om ze op te tillen en wij bieden het ook niet uit ons zelf aan. Ik pak ze eigenlijk niet graag op. Ze zijn super snel en bewegen heel onverwacht. Cavia's zijn hele lieve beestjes en zullen niet snel bijten, maar toch ben ik er op de één of andere manier niet helemaal gerust op. Rationeel denkend, weet ik echt wel dat ze geen twee vingers zullen afbijten en het liefst vluchten. Twee vingers is natuurlijk overdreven als je weet hoe klein cavia's zijn, het zal waarschijnlijk niet meer dan een vingerkootje zijn. In ieder geval laat ik de beestjes lekker met rust, maar voorzie ze natuurlijk wel in hun favoriete bezigheid, namelijk eten.

Wanneer ze de deur van de koelkast horen dan zetten het op een piepen als teken dat ze wel weer wat groenten lusten. Of ze twee minuten geleden al veel groenten hebben gehad, maakt hen niet uit. Vreetzakken zijn het, maar wel hele lieve en slimme vreetzakken. Ze zetten het niet alleen op een piepen, maar ze willen ook nog wel even aan de tralies van hun kooi gaan knagen. Misschien weten ze dat dat irritant is. Niet alleen de koelkastdeur is een reden om te gaan piepen, ook als ze plastic of aluminiumfolie horen ritselen is dat genoeg reden om aandacht te gaan trekken. De fruit en groenten die we voor hen kopen zit vaak in een plastic tasje en daar herkennen ze het geluid al heel snel van. Ze eten bijna alle fruit en groenten wel al zijn er wel voorkeuren. Zo lust Knabbel (de witte) niet graag komkommer. Appel en pitloze druiven eten ze beide maar een beetje van en laten ze dan liggen. Worteltjes en witlof zijn favoriet. We merken dat Knabbel slecht ziet, waarschijnlijk komt dat door dat hij rode ogen heeft. We moeten het eten vlak voor zijn neus houden, zodat hij het eerst kan ruiken. Dan pakt hij het pas.

Wat mij erg verbaasde is dat cavia's hun eigen ontlasting eten. Wat!? Ja echt! De eerste keer dat ik het zag gebeuren, stond ik er met verbazing en afschuw naar te kijken, maar het is bij cavia's heel normaal dat ze dat doen. Dat doen ze om voldoende vitamines binnen te krijgen. Hun darmen kunnen niet alle voedingsstoffen verteren en als ze hun ontlasting eten dan kunnen ze bepaalde voedingsstoffen die zijn achtergebleven de tweede ronde wel verteren.

We zijn nog altijd heel erg blij met de cavia's en volgens mij zijn zij ook redelijk tevreden over ons.

Tags: Cavia's Dagboek

Deel deze blogpost

2 Reacties

Wat heerlijk om te lezen deze update. Zo herkenbaar allemaal. Dat piepen bij allerlei geluiden. Alles draait om eten hahaha. Appel laten ze hier ook vaak liggen. Een paar hapjes en ze hebben genoeg. Wortel en andijvie zijn hier de grote favoriet. Soms als er geen van beide op het bordje ligt dan kijken ze me aan van, wat flik je me nou?

Beantwoorden

Grappig he dat alles om eten draait. Het liefst eten ze de hele dag door. Het verwachtingsvol aankijken herken ik. Zodra iemand dichtbij komt gaan de neusjes meteen de lucht in om te ruiken of er iets te eten is meegebracht.

Beantwoorden

Wat een leukerds! En wat goed dat ze al zo snel buiten hun huisje durven te slapen.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt