De beste filterkoffie in 11 stappen

| | 1 Reactie

Hoe maak je de beste koffie? Volg deze 11 simpele stappen voor de beste filterkoffie. Ik leg je uit hoe je de beste koffie maakt met een filter, filterhouder en goede koffie. De beste filterkoffie valt en staat natuurlijk met goede koffie. Voor iedereen is goede koffie anders. De een maakt het liefst koffie van een pak gemalen koffie uit de supermarkt, terwijl de ander alleen vers gebrande koffie uit een gespecialiseerde winkel gebruikt.

Ik hou van koffie! Sterker nog: mijn lichaam heeft koffie nodig. Ik zal het maar bekennen: Ik ben verslaafd aan koffie en dan specifiek aan de cafeïne die er in zit. Met koffie functioneer ik beter, tenminste dat denk ik.

Ik drink zelf maar vier koppen koffie per dag. Ik begin de dag met een kop koffie, rond tien uur nog eentje en om drie of vier uur 's middags de laatste. En dan vaak eentje tussendoor. De hoeveelheid valt best mee vind ik zelf. Soms drink ik vier mokken in plaats van koppen en krijg ik ongeveer het dubbele aan cafeïne binnen, dan gaat het al iets harder. Tot nu toe hoef ik echt niet meer koppen of mokken koffie. Als ik meer zou drinken dan vind ik het niet meer lekker, waarschijnlijk zegt mijn lichaam dat het genoeg cafeïne heeft gekregen.

Soms kom ik wel eens een nieuwsbericht of blog tegen waarin staat dat een onderzoek heeft aangetoond dat koffie zoveel positieve effecten heeft voor het lichaam en soms lees ik wel dat het met die gezonde eigenschappen allemaal wel meevalt, maar het maakt mij niet echt uit. Ik drink sowieso wel koffie.

Het liefst drink ik koffie van vers gemalen bonen, gemaakt met mijn Aeropress waardoor het sterk is en vooral vol van smaak. Ik schreef al eerder over hoe ik lekkere koffie met de Aeropress maak. Het voordeel van een Aeropress is dat je de koffie lekker kan laten trekken wat de smaak zeker ten goede komt.

De beste filterkoffie maken

Toen we een tijdje zonder keuken zaten was de Aeropress niet heel handig. Daarom heb ik een tijd filterkoffie gedronken. Gewoon met koffiebonen of een pak koffie uit de supermarkt, een filter en filterhouder op een kop of een mok, een schep gemalen koffie in het filter en dan heet water over de koffie gieten. Dat zijn vaak ook precies de stappen die men zet om hier koffie mee te zetten. Omdat hier qua smaak best veel winst te halen is en ik van een goede kop koffie hou heb ik mijn koffiezetmethode geperfectioneerd.

Hoe maak je de beste filterkoffie

Ik ga er van uit dat je de koffie met de hand zet met een filterhouder. Je kan deze stappen ook volgen met een koffiezetapparaat, maar dan gaan stappen 7, 8 en 10 iets anders.

 1. Zorg voor goede koffiebonen. De een vind gemalen koffie uit de supermarkt het best, maar mijn voorkeur gaat uit naar koffiebonen. Vers gebrande koffiebonen uit een gespecialiseerde winkel hebben de meeste smaak omdat de aroma van koffiebonen snel verminderd, maar met koffie bonen uit de supermarkt kom je ook een heel eind. Ik koop zelf vaak koffiebonen uit de supermarkt, omdat ik te beroerd ben om de stad in te gaan voor vers gemalen koffiebonen en ik ook te beroerd ben om het online te bestellen. Door verschillende merken te proberen kom je er achter welke koffie je het lekkerste vindt.
 2. Giet vers koud (kraan) water in een waterkoker of fluitketel en kook het.
 3. Zorg dat de mok en filterhouder schoon zijn. Restanten van oude koffie geven een bittere smaak.
 4. Maal de koffiebonen met een koffiemolen, net voordat je koffie gaat zetten. Ik heb zelf een Porlex mini koffiemolen, dat is een betaalbare koffiemolen waar je met de hand de koffiebonen mee maalt. Ik gebruik meestal 10 tot 12 gram koffiebonen. Zorg voor een hoeveelheid en maling die goed bij jouw smaak past. Hier kom je achter door verschillende hoeveelheden te gebruiken en verschillende malingen - van fijn tot grof - te proberen.
 5. Vouw de randen van het filter naar de zijkant en plaats het filter in de filterhouder.
 6. Spoel het papieren koffiefilter om met (warm) water.
 7. Zet de filterhouder met het filter op een warme kop of mok. Door de mok te verwarmen blijft de koffie langer warm en lekker.
 8. Laat het gekookte water ongeveer een halve minuut afkoelen tot ongeveer 95 a 90 graden, anders verbrand je de koffie.
 9. Doe de koffie in het filter en giet een beetje gekookt water over de koffie. Laat de koffie even wellen en de aroma's komen goed vrij.
 10. Giet telkens een beetje water over de koffie. Giet het water niet langs de randen van het koffiefilter, want dan spoelt het water weg. Giet door tot je de gewenste hoeveelheid koffie hebt. Als je een filterkoffiezetapparaat gebruikt zet die dan nu aan en het apparaat doet de rest.
 11. Roer de koffie in de kop of mok nog even door, omdat de koffie onderin het sterkst is.

Geniet van je kop koffie!

Laat jouw vers gemaakte koffie nog iets afkoelen en drink het dan direct op voor de beste smaak. Giet de koffie in een thermoskan als je de koffie later wilt drinken. Houd het niet warm op een warmhoudplaatje, want dan gaat de smaak in korte tijd erg hard achteruit.

Bewaar de koffie die je nog niet hebt gebruikt het liefst luchtdicht in de originele verpakking zodat de aroma's het langste bewaard blijven. Haal de meeste lucht uit de verpakking en doe het dan in een blik met een deksel. Het beste kan je het op een koele plek bewaren.

Je hoeft de stappen natuurlijk niet perse (allemaal) te volgen, iedereen heeft een eigen manier waarop je de beste koffie zet.

Hoe zet jij de beste koffie?

Tag: Koffie

Deel deze blogpost

1 Reactie

water koud even laten stromen in waterkoker (niet met koffie kan) schenken in D E Moccamaster koffiezetapp. alles moet goed schoon zijn.
thermokoffiekan ook eerst heet uitspoelen.
liefst Melitta filters omvouwen,met heet water nat maken koffie er in.
en toen was er koffie!!!!

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

Comments are shown after approval. All links are rel="nofollow".

Reacties worden pas zichtbaar na goedkeuring. Alle links zijn rel="nofollow".

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt