De winter hakt er in

| | 5 Reacties

Mijn blog staat even stil. Tenminste zo lijkt het. Ik heb de laatste tijd weinig inspiratie. Misschien hakt de winter er in. De donkere dagen hakken er elke winter bij mij in. Ondertussen heb ik het design van 10100 wel even aangepakt (als je geen oranje ziet, dan even de pagina verversen). Daar vond ik wel inspiratie voor. Ook ben ik gaan twijfelen aan een aantal onderwerpen en blogposts.

Mijn inspiratie is dus even weg. 10100 staat nog niet helemaal stil, maar draait wat langzamer. Niet zomaar ineens, maar geleidelijk. Het schrijven liep voor mijn gevoel al een tijdje niet zo lekker. Nu schreef ik al niet veel. Eerder plaatste ik ongeveer twee blogposts per week. Nu is dit nog maar één per week. Ik had het plan opgevat om drie keer per week te schrijven, maar dat gaat niet lukken. Schrijven vind ik leuk, daar is bij mij geen twijfel over. Of ik een goede blogger ben, in de zin van dat ik goede blogposts schrijf, is natuurlijk een tweede. Haha.

Sinds een maand twijfel ik aan onderwerpen waar ik over wil schrijven. Zit ik wel op de goede weg? Wil ik wel over een aantal onderwerpen schrijven? Waar moet het heen met 10100? Moet ik wel over geld blijven bloggen? Moet het toch meer een dagboek-achtige blog worden? Met dat soort vragen zit ik. Ik heb het gevoel dat ik een keuze moet maken over de richting die 10100 op moet gaan. Daarnaast vraag ik me soms af waar ik het allemaal voor doe, dat bloggen.

Ik merk dat ik even geen behoefte voel andere blogs te lezen. Als je je af vraagt waarom ik op geen enkele blog een reactie achter laat, dan ligt het daar aan. Ook volg ik het nieuws de laatste tijd niet zo meer. Het lijkt of ik (nog) meer naar binnen gericht ben.

Waarschijnlijk hakken de donkere dagen van de winter er in. Ik heb elke winter last van een winterdip. Van het woord winterdepressie hou ik eerlijk gezegd niet. Dat woord voelt te zwaar. In oktober begint het heel langzaam en bouwt in de maanden er na stiekem in mijn lichaam op. In februari en maart is de dip altijd op een hoogtepunt. Of dieptepunt. In die twee maanden heb ik totaal geen energie meer. Ik ben dan doodmoe. Het is alsof mijn benen loodzwaar zijn. Het is alsof zelfs de kleinste beweging te veel energie kost. Ik moet oppassen dat ik niet te negatief wordt. Die maanden sleep ik me voort, tenminste zo voelt het. Tot de zon zijn warmte weer aan mij geeft heb ik het dus moeilijk. Zodra het weer warmer wordt komt mijn energie langzaam weer terug.

Ik doe natuurlijk best wel wat aan om het niet zo ver te laten komen. Maar ik heb er niet altijd even veel invloed op. Dat dikke pak wolken die voor de zon hangt die krijg ik bijvoorbeeld niet weg. Het wandelen wat ik regelmatig doe staat nu ook op een laag pitje. Ik wandel nog wel hoor en bij voorkeur als de zon er is én ik tijd heb én niet te duizelig ben. Een vicieuze cirkel ligt hier op de loer. Als je namelijk door een winterdip moe bent heb je ook geen zin meer aan een wandeling en daardoor wordt je nog moeër. Sinds een week of vier slik ik pilletjes met sint janskruid. Dat schijnt te helpen volgens het alwetende internet, maar ik ben pas overtuigt als ik maart goed ben doorgekomen. Vroeger had ik zo'n energy-light. Dat is een lamp waar je een aantal keren per week voor moet zitten. Dan moet je een half uurtje, of liever nog langer, richting de lamp kijken. De bedoeling is dat je daardoor vitamine D op bouwt. Ik merkte er eigenlijk niet zo veel van, ondanks dat ik keurig de voorgeschreven aantal keren voor de lamp zat. Na twee winters heb ik die lamp verkocht op marktplaats. Vitamine D in een pilletje helpen bij mij ook niet. Alleen de echte zon werkt bij mij. Nu kan ik natuurlijk op vakantie gaan naar een zonnig oord, maar in mijn eentje op vakantie gaan zie ik niet zitten. In verband met de autisme spectrum stoornis van één van mijn kinderen kunnen we niet met het gezin naar een ver warm land.

De foto vind ik erg toepasselijk, had ik laatst met mijn smartphone geschoten tijdens een wandeling. De mooie warme kleuren van de ondergaande zon en elektriciteitsmasten voor de hoog nodige energie.

Laat de lente maar weer komen!

Tags: Dagboek Update

Deel deze blogpost

Vorige

Volgende

5 Reacties

stoppenvoormijnvijftigste.nl (Stoppenvoormijnvijftigste ) schreef op :

Ik kan ook niet wachten tot de lente weer begint! De wintermaanden zijn niet mijn favoriet en vroeger had ik ook echt een winterdip... Doktersadvies: Naar buiten! De buitenlucht doet goed en ook al schijnt de zon ver weg achter de wolken, het helpt altijd meer dan voor een lamp te zitten. Ook verwen ik mijn lichaam met wat extra vitamine pillen als de welbekende 'R' in de maand zit. Niet extreem (ik neem een halve bruispil per dag), maar dus gewoon even dat extra zetje.
Mijn nieuwe appartement heeft ook heerlijk grote ramen, dus laat dat licht maar komen!

Ik kan je twijfel over je blog erg goed begrijpen. Het enige advies wat ik je mee wil geven: Volg je gevoel. Als het niet goed voelt om te bloggen, zeker niet doen. Wil je juist ergens over bloggen, maar zou het niet in 10100 passen, gewoon online zetten! Het is en blijft jouw blog. En zo'n ding ontwikkeld zich met de tijd. Dus als daar af en toe een compleet ander verhaal tussen staat moet dat ook gewoon kunnen :) Niet teveel twijfelen, gewoon doen! :)

Beantwoorden

Ik maak redelijk vaak een wandeling, maar het is er de laatste tijd wat bij in geschoten. Ik zal mijn best doen wat meer naar buiten te gaan. Dat was ook de reden dat ik begon met wandelen. Ik hoef natuurlijk niet perse te wandelen, maar kan ook gewoon dik ingepakt buiten in de zon gaan zitten. Bedankt voor de tip over het bloggen. Zal ik zeker doen!

Beantwoorden

Zo herkenbaar die winterdip. Dit jaar heb ik mijn terugval weten uit te stellen tot januari, maar nu is het dan toch echt toegeslagen. Vooral de kou buiten belemmert me in even buiten wandelen of lekker een stukje fietsen. Juist dat heb ik zo nodig om mijn energie nivo op peil te houden. Maar omdat ik het echt heel koud vind buiten lukt het me niet om dat te doen.

Ik lees graag je stukjes. Niet alleen over geldzaken, maar ook je opmerkingen over je kinderen of over je chronische ziekte en hoe je daar mee omgaat vind ik interessant. Wat mij betreft gewoon mee doorgaan (als je dip weer over is :-) Grtjs, Astrid C.

Beantwoorden

Leuk dat je mijn stukjes waardeert! En leuk dat je reageert. Dat doet mij erg goed.

Wat vervelend dat de winterdip ook bij jou heeft toegeslagen. Lukt het met extra laagjes ook niet om warm te blijven als je een wandeling maakt? Ik draag bijvoorbeeld altijd een extra fleece vest onder mijn winterjas als ik ga wandelen en dat helpt lekker warm te blijven. Ik draag natuurlijk ook dikke handschoenen. Misschien is thermo onderkleding een idee? Dat spul hoeft niet duur te zijn (is bijvoorbeeld bij Action en Zeeman te koop). Als het erg koud is en Jasper moet voetbal trainen of een wedstrijdje spelen dan draag ik ook wel eens thermo onderkleding. Fietsen doe ik in de winter ook minder, vooral vanwege de koude rijwind.

Beantwoorden

Hai K,
Goeie tip. Ik draag twee mutsen over elkaar en nog krijg ik het voor elkaar om hoofdpijn te krijgen van de kou buiten. De rest van mijn lijf kan ik wel goed kleden, maar mijn hoofd blijft een probleem. Ik heb regelmatig migraine daarom doe ik alles om hoofdpijn te voorkomen.

Maar... een thermomuts, daar had ik nog niet aan gedacht. Ga gelijk op zoeken op g.oogle of er iets voor me bij zit.
Bedankt voor je tip, ben er blij mee :-)

Grtjs, Astrid C.

Beantwoorden

Ai, migraine is niet fijn. Goed dat je er veel aan doet om het te voorkomen. Ik hoop dat je een warme muts kan vinden.

Beantwoorden

Jeetje, niet fijn! Lijkt me lastig, en ik kan je helaas ook geen tips geven, want je hebt al heel wat geprobeerd. Over dat bloggen, maak je daar niet zoveel druk om, iedere blogger heeft wel eens op een dood punt gestaan!

Beantwoorden

Thanks. Ik kom er wel weer boven op :-)

Beantwoorden

Heel herkenbaar hoor! Ook ik heb elk jaar wel last van een winterdip en dit jaar sloeg het best wel even heel hard toe. Vooral omdat ik in december flink de griep te pakken kreeg waardoor ik toen ook al weken binnen heb gezeten. In januari ook vooral binnen gezeten en toen ook echt nergens zin in en gewoon algehele lusteloosheid. Inmiddels drink ik thee met sint janskruiden, slik ik elke dag wat extra vitamines en loop ik in mijn middagpauze een half uurtje. Ik merk dat er nu verandering gaat komen maar goh, wat zal ik blij zijn als de winter echt achter de rug is. Wat je blog betreft, ik ben hier nieuw, dus kan er weinig over zeggen behalve dat je gewoon datgene moet doen waar je jezelf het prettigste bij voelt.

Beantwoorden

Je hebt het zwaar te pakken begrijp ik. Je bent goed bezig met wandelen, vitamines en de thee. Deze winter doe ik nog beter mijn best om het wat beter door te komen. Sinds begin dit jaar slik ik 3 maal daags pilletjes met Sint Janskruid. Ik probeer veel buiten te zijn als de zon schijnt en te wandelen. Met deze combinatie merk ik verbetering ten opzichte van vorige winters, hoewel het echte dieptepunt altijd in februari en maart lag. Nog even volhouden!

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt