Eerder met pensioen

| | Laatst aangepast: Zondag 13 november 2016 om 07:00 uur | 9 Reacties

Onlangs heb ik voor mezelf besloten dat ik eerder met pensioen wil. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag is de leeftijdsgrens waarschijnlijk opgeschoven tot boven de 70 jaar. Dan is het inmiddels 2048 of verder. Ik wil niet wachten tot ik 70 ben!

Onlangs is de pensioengerechtigde leeftijd gestegen van 65 jaar en 3 maanden naar 65 jaar en 6 maanden. Als je na 1 januari 1955 bent geboren is de pensioengerechtigde leeftijd op dit moment in elk geval 67 jaar. Vanaf 2022 wordt de AOW leeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting. In de tussentijd gaat de AOW leeftijd elk jaar in stapjes omhoog. Ik verwacht dat tegen de tijd dat ik met pensioen mag de leeftijd 70 jaar of ouder is. Dat vind ik te oud. Ik wil eerder met pensioen. Ik ben hier al een tijdje mee bezig, doordat ik een aantal blogs volg die over dit onderwerp bloggen. Onder in deze blogpost staat een lijst met de blogs die ik volg.

"Hoe lang moet jij nog?", vraagt een man van middelbare leeftijd met een verwachtingsvolle blik. Ik hoor die vraag de laatste tijd vaker, voornamelijk wanneer iemand wordt gefeliciteerd met zijn of haar verjaardag. "Ik moet nog [vul hier een jaartal in] jaar!", hoor ik dan als antwoord. Ze zegt het met een glimlach. "Ik moet nog [vul weer een jaartal in] jaar!", is steevast het volgende wat de man van middelbare leeftijd zegt. In hun stemmen hoor ik een onvervuld verlangen naar het moment dat ze met pensioen "mogen". Een verlangen naar vrijheid, rust en genoeg tijd voor hobby's en alle andere dingen die ze al heel lang nog eens willen doen. Ooit. Als ze met pensioen zijn. De vraag is of je alles nog kan doen als je 67 of 70 jaar oud bent. Vaak zijn er grote plannen, maar wordt het lichamelijk moeilijker. Dat onderschrijft het nog maar eens dat je niet alles uit moet stellen tot wanneer je met pensioen gaat. Je leeft nu! Probeer nu zoveel mogelijk te genieten.

Ik heb helemaal geen hekel aan werken. Ik ga altijd met plezier naar het werk, vind het werk leuk en vind de sociale contacten die ik daar heb erg fijn. Maar ik weet niet of ik het volhoud tot mijn zeventigste. Bovendien wil ik meer vrijheid, mijn dagen zelf indelen, van nog meer leuke dingen genieten en financiële onafhankelijkheid.

Lange tijd stond ik er niet bij stil dat het ook anders kan, dat ik eerder met pensioen kan. Ik mag zelf kiezen wanneer ik met pensioen ga. Veel mensen denken dat ze verplicht door moeten werken tot de pensioengerechtigde leeftijd, omdat dat zo hoort ofzo of omdat het vanzelfsprekend is. Veel mensen staan er niet bij stil dat je ook eerder kan stoppen met werken. Het is een keuze die je zelf mag maken. Een keuze die je het beste zo vroeg mogelijk in het leven maakt. Een keuze met financiële consequenties, dat wel, maar nog steeds een keuze. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk, want niet iedereen kan bijvoorbeeld maandelijks geld sparen om daarmee een periode van jaren of maanden tot de pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen.

Zoals ik aangaf word ik, als het mij gegeven is, in 2048 70 jaar oud. De snelle rekenaar weet dat ik nu nog niet eens 40 jaar oud ben. Ik heb dus nog minimaal 30 jaar te gaan voor ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik. Tegelijkertijd heb ik ook tijd om mij financieel voor te bereiden om eerder met pensioen te gaan. Nu kan er in die 30 jaar heel veel gebeuren. De vraag is hoe hoog het pensioen, welke ik in loondienst opbouw, ter zijner tijd is. Nog een grotere vraag is of de Algemene Ouderdomswet (AOW) überhaupt nog bestaat tegen die tijd. Misschien bestaat het niet meer of in een hele andere vorm. Wie zal het zeggen. Er zijn dus een aantal onzekerheden waar niet alleen ik, maar iedereen in Nederland, rekening mee moet houden.

Op dit moment weet ik nog niet wat ik moet doen om eerder met pensioen te kunnen. Er zijn een aantal optie, maar daar over later meer. De komende tijd wil ik in ieder geval die opties onderzoeken.

De aanleiding van deze omschakeling zijn een aantal blogs die ik sinds dit jaar volg. Ik lees regelmatig blogs over eerder met pensioen gaan, maar heb me nog niet écht in de materie verdiept. Die blogs hebben me de laatste tijd echt aan het denken gezet, waarvoor dank!

De blogs de ik volg zijn onder andere:

Een aantal blogs die ik sinds kort volg:

Deze blogs gaan niet allemaal over eerder met pensioen, maar ook over sparen, het versneld aflossen van de hypotheek en beleggen. Ik reageer meestal niet op deze blogs, maar ben wel een vaste lezer. Het gaat mij niet alleen om informatie die deze blogs geven. Het lezen van hun blogposts geven mij motivatie en inspiratie voor het aflossen van mijn eigen hypotheek.

The secret of getting ahead is getting started - Agatha Christie

Updates:

  • 6 november 2016: Financieel vrij toegevoegd.
  • 11 november 2016: SVMV toegevoegd.
  • 13 november 2016: Cheesy Finance, Hypotheek naar nul, Financieel onafhankelijk blog, Over geldzaken en Tevredenheid en genoegen toegevoegd.

Weet jij interessante / informatieve / leuke websites of blogs die over finaciele onafhankelijkheid gaan? Spam ze in de comments!

Tags: Financiële vrijheid Geld

Deel deze blogpost

Vorige

Volgende

9 Reacties

Hoi Koen, bij deze wellicht nog een interessante aanvulling op je zoektocht naar een vroeger pensioen, en wel van het blog dat ik schrijf over financiële onafhankelijkheid: eerderstoppenmetwerken.wordpress.com. Veel succes met je weg naar (financiële) onafhankelijkheid!

Beantwoorden

Hele goede aanvulling. Ik volg jullie blog al een tijd met veel interesse, maar blijkbaar heb ik het over het hoofd gezien toen ik het lijstje maakte.

Beantwoorden

Hoi Koen. Snap je wel! Maar kun je nu niet een andere weg ingaan qua werk, of misschien een eugen bedrijf ofzo? Denk ook alleen maar met je mee!

Beantwoorden

Dat is een probleem. Meer werken zit er jammer genoeg niet in. Het aantal uren dat ik nu werk (halve dagen) is echt het maximum door mijn aandoening. Mijn echtgenote kan eventueel meer werken, maar alleen als we echt krap komen te zitten. Tot nu toe redden we het, maar het maakt de weg naar financiële onafhankelijkheid een uitdaging.

Beantwoorden

Succes! Het is een mogelijkheid die vrijwel altijd te halen is, enige verschil is de tijd die je nodig hebt en hoe goed je het wilt hebben. Nog een paar nieuwe blogs in je lijstje die ik nog niet gezien had. Dank!

Beantwoorden

Graag gedaan! Ik heb jouw blog ook toegevoegd. Het is een lange, maar interessante weg met dilemma's en keuzes maken :-)

Beantwoorden

Mijn eigen blog natuurlijk ;-) En ik geef je groot gelijk, ik zie mezelf ook niet tot mijn 70e verplicht werken. En ik ben iets jonger dan jij, dus tegen die tijd is het misschien wel nóg later. Ik werk liever nu toe naar onafhankelijkheid, dan kan ik dán kiezen. En zo moeilijk zou het ook niet moeten zijn, als je consequent eraan werkt. Het leeuwendeel zit 'm in woonlasten, als je die niet meer hebt, ben je al heel ver.

Beantwoorden

Goed streven! Leuk om te lezen.
Ook leuk dat ik in je lijstje sta :)

Beantwoorden

Ben erg blij dat ik dit inzicht heb gekregen :-) Ik volg jouw blog nog steeds, hoewel ik niet altijd reageer en soms ook wel eens een hele tijd geen enkele blog (van niemand) lees.

Beantwoorden
Henk Verstraten (Mijngeldgids ) schreef op :

Mooi dat je een doel hebt! Dat is naar mijn idee het belangrijkste. Ga zo door!

Beantwoorden

Bedankt. Zal ik zeker doen!

Beantwoorden

Hi Koen,

Slim dat je nu al bezig bent om het een en ander uit te zoeken over je pensioen. Voor veel werkenden lijkt dit nog een ver-van-hun-bed-show, maar in werkelijkheid kun je niet vroeg genoeg beginnen om je pensioenzaken op orde te hebben. Zeker als je vroegtijdig zou willen pensioneren!
Zo te zien heb jij je al aardig ingelezen, maar mocht je nog professionele hulp willen kun je ook pensioenconsultants inschakelen, die alle opties voor jou afwegen en een advies op maat maken.

Misschien is dat iets voor jou?

Beantwoorden

Привет и пока!

Beantwoorden

Is het je gelukt eruit te komen? Anders kan je beter een gesprekje aangaan met een deskundige. Heb je gehoord van Incozina?

Beantwoorden

Niet van gehoord, maar misschien een tip voor Belgische lezers...

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt