Hypotheek update 2017

| | 2 Reacties

In januari en februari van dit jaar hebben we 10% afgelost op onze hypotheek. De laatste brief van onze hypotheekverstrekker hebben we net ontvangen en nu weten we de laatste stand van zaken. Tijd voor een update!

Aan de hand van de overzichten van onze hypotheekverstrekker heb ik de grafieken aangepast. Zie de foto boven aan deze pagina. Klik op de foto om een volledige/grote versie te zien. Ik houd van grafiekjes. Daar kan ik de voortgang leuk mee bijhouden en het houdt me gemotiveerd.

Natuurlijk heb ik het zelf al uitgerekend wat de uitkomst van onze aflossingen zijn, maar het ik vind het belangrijk de bevestiging af te wachten en te controleren of de hypotheekverstrekker het goed heeft gedaan. Het gaat immers om veel geld en een onopgemerkte fout kan kan ons veel kosten.

Eerder schreef ik al dat onze hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij leningdeel en een bankspaarleningdeel.

In januari 2017 hebben we 10% op het aflossingsvrije leningdeel afgelost. Dat is meteen het maximum wat we boete vrij op dit leningdeel mogen aflossen. Het is de derde keer dat we een aflossing doen. We hebben alle keren maximaal afgelost. Daardoor hebben we nu 30% op dit leningdeel afgelost. In de praktijk hebben we iets meer dan 30% afgelost doordat de hypotheekverstrekker nog één of twee keer het oude bedrag aan rente van onze rekening afschrijft. Alles wat we daardoor teveel aan rente betalen wordt op de hypotheek afgelost. Mijn doel is om dit leningdeel in 10 jaar volledig af te lossen in plaats van 30 jaar te laten lopen. Dat scheelt een hoop aan te betalen rente.

In februari 2017 hebben we 10% op het bankspaar leningdeel afgelost. Dat is ook meteen het maximum wat we boete vrij op dit leningdeel mogen aflossen. Het is onze tweede aflossing op dit leningdeel, waardoor we 20% hebben afgelost. In de praktijk ook weer iets meer dan 20% door één of twee maanden teveel betaalde rente. We mogen helaas niet extra op de gekoppelde bankspaarrekening storten anders hadden we dat gedaan, want dat levert aan spaarrente meer op dan aan besparing van de te betalen rente. We hebben eerst een offerte van de hypotheekverstrekker gevraagd om te zien of we met een maximale storting binnen de bandbreedte blijven. En dat bleven we. We kozen er dit keer voor om de looptijd met 20 maanden te verkorten. Als we de looptijd niet hadden aangepast zouden we ongeveer € 15,- per maand minder hoeven sparen om tot het resterende saldo te komen. Het spaarbedrag betalen we al een tijdje en dat is goed te doen. De looptijd verkorting levert aan bespaarde rente meer op dan die (€ 15 x 20 maanden =) € 300,-, dus leek me dat de beste keuze. Ondertussen hebben we al bijna 10% van het nieuwe saldo gespaard. Mijn doel is om de looptijd van 25 jaar terug te brengen naar 15 jaar. Uiteindelijk moeten de oranje en gele lijnen elkaar eens kruizen. Dat wordt nog een hele klus. Gezien de hoogte van dit leningdeel kan dat in theorie. Of dat in de praktijk kan - qua aflossen en looptijd verkorten of de hypotheekverstrekker de looptijd laten inkorten en maandelijks een hoger bedrag sparen - is de vraag. De ontwikkelingen rond bankspaarhypotheken en looptijden houd ik in ieder geval met veel interesse in de gaten.

Voor deze twee aflossingen hebben we ons bestaande spaargeld gebruikt. We konden door de verbouwing niet voor deze aflossingen sparen, dus teren we behoorlijk in op ons spaargeld. Ik heb het er wel voor over. Daarbij houden we onze buffer goed in de gaten.

In totaal hebben we na 3 aflossingen op het aflossingsvrije leningdeel en 2 aflossingen op het bankspaar leningdeel al 30% van onze hypotheek afgelost. Oké het bedrag wat is gespaard op de geblokkeerde bankspaarrekening is nu nog niet afgelost, maar wordt aan het eind van de looptijd gebruikt om de bankspaarhypotheek mee af te lossen. Het voelt wel alsof het is afgelost.

Nu weer flink sparen voor een nieuwe aflossing begin 2018!

Tags: Financiële vrijheid Hypotheek

Deel deze blogpost

2 Reacties

LekkerLevenMetMinder (Lekkerlevenmetminder ) schreef op :

Supergoed bezig zeg! En als je genoeg spaargeld overhoudt voor noodgevallen, dan is interen denk ik ook niet zo erg. Het is ook zonde om steeds dikke rente te betalen over geld dat je eigenlijk niet hoeft te lenen, waar je bijna geen rente op krijgt en waar je misschien ook nog wel extra over moet betalen.

Beantwoorden

Dat ben ik met je eens. Het spaargeld wordt minder waard door inflatie, terwijl je er (bijna) geen rente over ontvangt. Ondertussen betalen we flink rente over de hypotheek, terwijl het spaargeld daar maar wat staat "voor het geval dat", terwijl we na de aflossing nog steeds een goede buffer hebben voor noodgevallen.

Beantwoorden

Het zou echt erg worden als je inderdaad voor je gespaarde geld ook nog is moet gaan betalen. Dan is wat geld in een sok onder je bed nog beter! Groet Peter

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt