Lente 2017

| | 4 Reacties

Het is lente! Je had natuurlijk zelf al lang gemerkt. Ik schrijf hier niets nieuws.

Sinds 1 maart is de meteorologische lente begonnen, maar dat heeft met weersmetingen te maken. Door drie opeenvolgende kalendermaanden als een meteorologisch seizoen te beschouwen kan het weer in een seizoen beter met elkaar worden vergeleken.

Sinds 21 maart is astronomische lente begonnen. De astronomische lente duurt tot en met 20 juni. Op het eerste gezicht is het best raar dat een datum op de kalender bepaalt wanneer het lente is. Er is een verklaring voor. Elk jaar rond 20 en 21 maart zijn de dag en de nacht even lang. In de lente worden de dagen langer. De lente stopt rond 21 juni. Dan zijn de dagen het langst. Na 21 juni worden de dagen weer korter.

Allemaal mooi natuurlijk, maar de natuur bepaalt zelf wel wanneer het tijd is om te ontwaken. Als we een zachte winter hebben beginnen de planten eerder te groeien dan wanneer we een koude winter hebben.

Typische lente bloemen zoals narcissen, krokussen en sneeuwklokjes knallen allemaal uit de grond. Voorzichtig komen de blaadjes weer aan bomen en struiken. Nog even en alle planten staan weer in bloei en is de wereld weer gevuld met mooie kleuren.

En nog meer typische lente dingen waar ik blij van word:

De zon laat zich meer zien

Na een donkere en koude winter heb ik een hele grote behoefte aan zon. Elk jaar hakt de winter er weer flink in en heb ik last van een behoorlijke winterdip. Natuurlijk probeer ik in de winter ook zoveel mogelijk zon mee te pakken. Maar het houdt niet over.

Het wordt warmer

Ik hou niet van kou! In de lente - en ook in de zomer en vroege herfst - zit ik graag lekker op ons terras in de zon te lezen. Daar kan ik echt van genieten. De goede tijd komt er dus weer aan. Van mij mag het het hele jaar tussen de twintig en vijfentwintig graden zijn.

Vogels

Ik vind het heerlijk om 's ochtends wakker te worden en de vogels te horen fluiten. Veel vogels komen na hun overwintering in warmere streken weer terug naar ons land en laten weer van zich horen. Ook de vogels die in de winter hier zijn gebleven fluiten weer uitbundig omdat ze op zoek zijn naar een partner. Mijn favoriete vogel is de scholekster. Er zijn hier grote groepen scholeksters die regelmatig luidkeels overvliegen. Als ik een scholekster hoor, dan voel ik me thuis. Vraag me niet waarom, maar het is zo. De laatste weken hoor ik ook veel zeemeeuwen. We wonen redelijk dicht bij de kust, vandaar dat die scholeksters en meeuwen hier best veel voor komen.

Moestuin

In de lente begint het rommelen in de moestuin weer. Nou ja, twee vierkante meter moestuintjes. Er kan begonnen worden met het binnen voorzaaien van zaden. Nog even en we zien de plantjes weer groeien. Ik vind het altijd weer leuk om te zien wat er op komt. Binnenkort volgt hier een blogposts over.

De tuin

Er kan weer in de tuin gewerkt worden. Ik vind het best leuk om in de tuin te werken. We hebben niet zo'n hele grote tuin. Daardoor is het allemaal best goed bij te houden. Dan blijft het ook leuk. Vroeger hadden we een tuin die vier keer zo groot was, maar door de grootte van de tuin vond ik tuinieren veel minder leuk. In de vroege lente snoei ik - meestal tussen 20 en 31 maart - onze hortensia's, pluimhortensia's, vlinderstruik en leilinden. Dood plantmateriaal snoei ik en ruim ik op en er moet even geschoffeld worden. Het gras moet binnenkort weer even gemaaid worden. En binnenkort spuit ik het terras met de hogedrukreiniger schoon. Dat is misschien niet de beste keuze, maar wel de snelste en makkelijkste methode om het terras schoon te krijgen.

Wandelen

In de lente wandelen is voor mijn gevoel anders dan in de winter. In de winter is wandelen ook lekker, maar kan ook best koud zijn. Ik hou niet van kou! Dat had ik hierboven al geschreven. Ik hou echt niet van kou, dus herhaal ik het nog maar even. Vooral met hogere temperaturen en de mooier wordende natuur geeft wandelen in de lente een extra dimensie.

En verder

En verder... doen we geen grote schoonmaak in huis. Dus. Door de verbouwing deze winter hebben we al heel veel zooi intern moeten verhuizen en ondertussen hebben we spullen weg gedaan en schoongemaakt. Sowieso doen we nooit een traditionele voorjaarsschoonmaak.

Vandaag schijnt de zon en in de luwte is het al lekker qua temperatuur, dus ga ik even buiten op het terras in de zon wat blogposts zitten lezen. Doei!

Tags: Lente Seizoenen

Deel deze blogpost

4 Reacties

Zo simpel is dan geluk (Zosimpelisdangeluk ) schreef op :

Jaaaa, de lente is fijn!

Beantwoorden

De lente is zo fijn! Ben heel benieuwd naar je moestuin! Ik heb daar zelf nooit geduld genoeg voor, maar ik zou willen dat ik dat wel zou hebben.

Beantwoorden

Lente, zon en warmte is fijn!

Beantwoorden
Vlijtig Liesje (Huisvlijt ) schreef op :

Heerlijk is het hè?! Ik heb gisteren fijn buiten gezeten, want als de zon schijnt vind ik dat ik er gebruik van moet maken.

Beantwoorden

Ja! Ik ook. Genieten...

Beantwoorden
Ilse van Kreanimo (Blog ) schreef op :

Ja, die vogels! Heerlijk!

Ik ben ook blij met de zon.
Morgen en overmorgen weer super fijne dagen in het vooruitzicht.

Beantwoorden

De vooruitzichten voor de komende twee dagen zijn super. Ik ga weer buiten zitten! Ik ben niet even blij met alle vogels. Er zitten een paar onder de dakpannen van ons huis en die maken herrie en sch**ten alles onder.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt