Moestuin 2017

| | 2 Reacties

Dit is de eerste en misschien wel de laatste blogpost in 2017 over onze moestuin. Het gaat namelijk niet goed met de moestuin.

In het voorjaar had ik tomatenplantjes, paprikaplantjes, courgettes, komkommer, watermeloen en peultjes binnen onder glas gezaaid. Alles kwam heel mooi op en groeide goed. Toen het buiten wat warmer werd heb ik de plantjes laten wennen aan de buiten temperatuur. Na een tijdje heb ik ze in onze vierkante-meter-moestuin-bakken geplant. Tot dan toe kon het bijna niet beter qua voorbereiding. De volgende ochtend stonden alleen de tomatenplanten en twee paprikaplanten er nog. De rest was weg, op een paar stengeltjes na. Opgegeten door slakken.

De meeste zaden die ik direct buiten in de bakken heb gezaaid ontkiemen helemaal niet. Ik had spinazie, kropsla, veldsla, rucola, wortel en paksoi gezaaid, maar er komt niets boven. Prei en rode biet ontkiemden wel, maar ze blijven een paar millimeter groot en groeien totaal niet verder.

Moestuin 2017Een lege moestuin, op wat kleine plantjes en venkel na

Waarschijnlijk is de reden dat ze niet ontkiemen of verder groeien een combinatie van oude zaadjes, in het begin iets te veel kou en structureel iets te weinig water. De grond in de bakken droogt snel op, sneller dan vorig jaar lijkt het wel. Ik had nog koemest korrels dus die heb ik in de bakken verdeeld om de groei wat te bevorderen. Onkruid doet het wel redelijk goed, aan de grond zal het niet liggen.

Hoewel ik nog genoeg tijd had om sommige zaden opnieuw te zaaien is mijn motivatie om dat te doen verdwenen. Dat ligt niet alleen aan het debacle van dit jaar, maar dat heb ik eigenlijk elk jaar. Ik begin gemotiveerd en na een tijdje ebt dat wat weg. Volgend jaar probeer ik wel weer. En dan zal ik het boek "de makkelijke moestuin" ook maar even onder het stof vandaan halen en lezen. Dat boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en heb ik al een tijdje in huis, maar het daadwerkelijk lezen is er nog niet van gekomen. Misschien had ik dat van te voren moeten doen, hoewel in voorgaande jaren tot nu toe de zaden altijd ontkiemden en de planten goed groeiden.

Ondertussen zie ik overal moestuinen waar de gewassen het heel goed doen en heel groot zijn gegroeid. Als ik dan naar mijn moestuinbakken kijk met die miezerige plantjes en vooral veel braakliggend grond, dan heb ik soms wel zoiets van "volgend jaar begin ik er niet meer aan". Moestuinieren vind ik best leuk, maar ik ben geen echte moestuinierder. Binnen voorzaaien gaat nog wel, buiten zaaien ook nog wel, maar dan wordt de motivatie al weer wat minder. Ik geef ze wel genoeg water om te oogsten, maar van harte gaat dat soms niet meer.

Er zijn wel wat gewassen die het dit jaar wél doen: de bosaardbei, gewone aardbei, blauwe bes, witte selderij, munt, citroenmelisse en de venkel van vorig jaar. Alle planten had ik al, behalve de aardbeienplant en witte selderij. Die plantjes had ik dit jaar gekocht en in de tuin gezet. Ik wilde al heel lang weer een doordragende aardbeienplant. Je hoeft er in principe maar een van te kopen omdat je in de loop van het seizoen de uitlopers op hun beurt weer kan planten. Inmiddels zijn de eerste aardbeien door slakken opgegeten en heb ik er zelf nog geen een op. De witte selderij heb ik gekocht voor onze cavia's en zij vinden ze heerlijk.

Tomatenplanten en witte selderij. Klik op de foto om de grote versie te zien

Hopelijk kan ik later dit jaar dus van cherrytomaatjes, aardbeien, bosaardbeien en blauwe bessen uit eigen tuin genieten als ze de twee weken zomervakantie overleven als we met de vouwwagen weg zijn en als de slakken en vogels ze met rust laten 😋

Tag: Moestuin

Deel deze blogpost

2 Reacties

Klinkt alsof je een anti slakken plan moet maken....?

Beantwoorden

Bedankt voor de tip! Had zelf al maatregelen genomen, maar duidelijk niet genoeg, aangezien de slakken veel hebben opgegeten.

Beantwoorden

Laat je niet op je kop zitten! Mijn opa heeft al jaren een tuin. Groeit vanalles, snijbonen, aardbeien, tomaten, komkommers, rabarber etc. Ook hij heeft weleens slechte jaren gehad. Is er niet iemand die met jullie vakantie voor de tuin kan zorgen?

Beantwoorden

Bij mij is elk jaar een slecht moestuin jaar! :-D We hebben iemand die tijdens onze vakanties de planten water geeft. Het is de vraag of de planten niet te droog staan omdat ze niet elke dag water komt geven. Ik ben blij met haar hulp.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt