Opruimen

| | 0 Reacties

Het is genoeg! De grens is weer bereikt. We gaan opruimen.

Ongeveer twee keer per jaar lopen we alles even door en ruimen dan goed op. In de woonkamer, slaapkamers, zolder en garage staan veel spullen. Teveel spullen. Er komen regelmatig nieuwe spullen bij. Dan is het noodzakelijk dat er op zijn tijd ook wat wordt weg gedaan.

Het staat te vol

Laatst was ik weer eens aan het stofzuigen. We stofzuigen wat af. Als je jonge kinderen hebt zul je dat wel herkennen. Vooral als ze lekker buiten spelen dan lopen ze veel vuil mee naar binnen. Ik ben vader van twee jongens. We hebben een zandbak. Dan weet je het wel. Ik denk dat vorig jaar de halve zandbak mee in huis is gekomen in laarzen, broekzakken en omgevouwen broekspijpen. Tijdens het stofzuigen viel het mij dus op dat er nu toch weer veel spullen staan. Het is nog niet zo dat echt elk hoekje benut wordt om spullen neer te zetten, maar toch staat er veel. Te veel. Vaak werkt het zo dat als je veel bergruimte hebt, je dat bijna automatisch vol stouwt met spullen.

In etappes

We ruimen niet direct alles op, maar doen het in etappes. Dan blijft het leuk. Een gedeelte van de garage hebben we het eerst aangepakt. Toen de tassen verzameling van Eva. En afgelopen week het speelgoed van de kinderen. Het speelgoed wat beneden staat. De rest van het speelgoed wat op hun slaapkamers doen we later. Ook de rest komt de komende maanden aan de beurt.

Gelukkig is Eva goed in opruimen. Ik zelf vind het vaak nog wel moeilijk. Ik doe over het algemeen minder snel iets weg. Ik zou het in de toekomst nog eens nodig kunnen hebben. Het komt regelmatig voor dat ik iets nodig heb, wat ik net een maand eerder heb weg gedaan.

Als je gaat opruimen moet je keuzes maken. De vraag is welke spullen hou je en welke doe je weg. De tassenverzameling was makkelijk. Alles wat Eva nooit meer zou gebruiken ging in een paar grote blauwe FRAKTA tassen van IKEA. Daar kwamen nog wat spullen bij waar de kinderen te groot voor zijn geworden. Eva heeft een stellage gehuurd bij het dichtstbijzijnde winkeltje waar je je eigen spullen kan verkopen. De eerste week ging de verkoop al aardig. Op marktplaats liep het niet echt. Wat mij opvalt is dat veel mensen via marktplaats vaak flink proberen af te dingen op iets wat er al belachelijk goedkoop op staat. Het wordt volgens mij steeds erger. Ik merk dat mensen steeds vaker het onderste uit de kan willen. Dan krijg je weer een mailtje van iemand die het voor die en die prijs dezelfde avond wil ophalen. Een telefoonnummer zetten we al lang niet meer bij een advertentie op marktplaats. Te veel gedoe. Mensen lezen vaak de advertentie niet eens, merk ik. Ze bellen. En dan stellen ze vragen over iets wat uitgebreid in de advertentie staat. Daar was ik al snel klaar mee. Alleen contact via email of berichten in de marktplaats app.

Het speelgoed wat nog goed is brengen we naar de kringloopwinkel. Alle kapotte speelgoed gaat in de container.

Gelukkig hechten wij niet snel aan spullen. Er zit bij ons niet snel een emotionele waarde aan. Het zijn maar spullen. Dan doe je ze gemakkelijker weg. We kopen ook geen mega dure spullen. We hoeven bijvoorbeeld niet perse spullen van een bepaald hip merk. Dat scheelt nogal in de aanschafprijs. We letten vaak op aanbiedingen. Dat maakt het voor mijn gevoel ook makkelijker iets weg te doen, omdat je weet dat je er niet de hoofdprijs voor hebt betaald. We houden regelmatig ook rekening met onze kinderen en het feit dat sommige dingen wel eens snel stuk kunnen gaan. Ook spullen die we gekregen hebben van mensen, zomaar als cadeau of voor een verjaardag, doen we weg als we er op uitgekeken zijn.

We hebben nog behoorlijk wat kasten om door te lopen. En een garage. En een zolder. De kasten die we al wel hebben opgeruimd geven een goed gevoel. Een lekker ehm... opgeruimd gevoel.

Begin aan de basis

Belangrijk aan opruimen is om aan de basis te beginnen. Je kan wel blijven opruimen. Maar eigenlijk is geen nieuwe zooi kopen de ultieme oplossing. Dat scheelt weer opruimen. In de praktijk is dat nog al een opgave. Eva is echt van het gezellig maken. En van tierelantijntjes. Er zijn zoveel leuke spullen te koop en je wilt ook een leuk huis die leuk is ingericht.

We gaan de komende maanden lekker aan de slag. Elke week een beetje. Ik merk dat ik van minimaliseren en opruimen gelukkig word. Ik krijg er energie en overzicht van. En een opgeruimd gevoel.

Is het bij jou ook tijd om op te ruimen?

Koop je minder spullen zodat je minder hoeft op te ruimen?

Tags: Dagboek Gelukkig zijn Minimaliseren

Deel deze blogpost

Reacties

Laat als eerste een reactie achter! Reacties zijn altijd welkom.

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt