Pinkstervakantie 2017

| | 1 Reactie

In de Pinkstervakantie zijn we een weekje op vakantie geweest in Drenthe. We verbleven in vakantiepark Het Hart van Drenthe in Zwiggelte. Het park ligt aan het Oranjekanaal en in de buurt van Westerbork en museumdorp Orvelte.

Zoals de naam van het vakantiepark al aangeeft is dit een ideale plek om Drenthe te verkennen.

We keken al een hele tijd uit naar de Pinkstervakantie. In de meivakantie hadden de jongens één week vrij. De basisscholen mogen zelf bepalen wanneer ze de tweede week vrij geven. De basisschool waar de jongens naar toe gaan gaf de leerlingen vrij in de week van Pinksteren. Omdat het noorden dit jaar laat zomervakantie heeft vond ik dit best een goed idee. Deze vakantie breekt dan nog even de periode tot aan de zomervakantie. In januari werd duidelijk dat we deze vakantie een weekje naar dit park gingen, dus we konden er geruime tijd naar toe leven.

Qua voorbereiding gaan alle credits naar mijn echtgenote. Zij heeft verreweg de meeste spullen bij elkaar gezocht en de auto ingeladen. Ik heb slechts wat eigen spullen bij elkaar gezocht en de fietsen van de jongens op de auto gezet. Zo konden ze op het park lekker rond fietsen.

Vrijdagochtend moesten de jongens naar school en ik moest werken. Ik had alle zaken afgekregen en had geen werk met open eindjes meer liggen. Dat gaat relaxed weg, wetende dat er geen werk meer ligt met deadlines. 's Middag rond twee uur vertrokken we. We konden om drie uur inchecken en het was maar een uur rijden naar het vakantiepark. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk welkom geheten bij de receptie. We kregen een gratis ontbijt aangeboden - omdat we al eens eerder op het park hadden verbleven. Het ontbijt konden we de volgende dag vanaf negen uur bij de receptie halen. Aangezien we altijd - ook in vakanties - voor zeven uur 's ochtends door de jongens worden gewekt, hadden we ons eigen ontbijt gemaakt en het door het park aangeboden ontbijt als lunch gebruikt. Het ontbijt was uitgebreid met croissantjes, kaiserbroodjes, pistolets, voor iedereen een eitje, diverse soorten beleg en thee.

Bij de receptie kregen we naast een ontbijt ook een fles wijn aangeboden. We konden kiezen tussen witte en rode wijn en rosé. Ik mocht kiezen, omdat ik de enige wijn drinker in het gezin ben. Ik koos de rode wijn, een Kaapsgeskenk (Cape Red) uit Zuid Afrika. Van de rode wijn dronk ik elke avond precies genoeg om de hele vakantie elke avond een wijntje te kunnen drinken. Ik vond het een lekker wijntje, maar echt verstand heb ik er niet van. Sowieso drink ik altijd maximaal één glas wijn per dag. Dat wil zeggen tot de fles op is, om vervolgens weken of maanden geen behoefte aan wijn of andere alcoholische dranken te hebben.

Bungalowpark Hart van Drenthe Ons huisje voor een week

Het vakantiehuis is erg praktisch ingericht, makkelijk schoon te maken en weinig te beschadigen, zeg maar. Sfeervol kan ik de inrichting niet noemen, maar ik heb het wel eens nog een stuk "praktischer" meegemaakt. Doordat de particuliere eigenaren de huisjes zelf deels inrichten zijn alle huisjes verschillend. Het andere deel is verplicht meubilair van het park. Je moet dus soms geluk hebben dat de inrichting bij jouw stijl past, hoewel alle eigenaren ongetwijfeld hun best hebben gedaan, gaan we maar van uit dan hè. De eerste indruk van het huisje is eigenlijk best goed.

De eerste indruk van het park is ook best goed. Er is veel groen. Door hoge heggen kijkt iedereen niet zomaar bij bij elkaar naar binnen. Veel huizen zijn voor eigen gebruik en worden niet verhuurd en dat scheelt ongetwijfeld ook in het kleine, maar overzichtelijke zwembad en omheinde speeltuin.

Zaterdag zijn we na het ontbijt direct gaan zwemmen. Ondanks dat het park vol was geboekt, tenminste de huizen voor de verhuur, merkten we niet dat het super druk was, maar dat kan ook aan het tijdstip liggen. Ook in het zwembad merkten we dat niet, misschien dat het op een later tijdstip drukker was.

's Middags maakte ik een wandeling in het bos direct achter het park, maar op een gegeven moment mocht ik niet verder zonder mijn mobiele telefoon uit te doen. Toen ben ik maar terug gegaan. Mijn smartphone houdt voor mij de afstand en route bij, dat vind ik leuk, die zet ik daarom niet uit.

Bos bij Radiosterrenwacht Westbork

Zondag, eerste pinksterdag gingen we weer zwemmen en daarna naar Rijk Der Kabouters in Eext. Dit is alleen leuk voor kinderen tot een jaar of vier. De jongens (5 en 7 jaar) waren niet geïnteresseerd en gingen liever voetballen in het bijbehorende speeltuintje, terwijl wij aan de koffie/thee met appeltaart zaten. Daarna zijn we naar museumdorp Orvelte gereden waar een Pinkstermarkt op de brink werd gehouden. Dat viel beter in de smaak. Vooral een cavia knuffel kopen in een lokaal winkeltje vonden de jongens leuk.

Met de paardentram een ritje maken viel ook in de smaak. Dat scheelt ook een hoop sjouwen over keien door het museumdorp en bovendien gaf de bijrijder leuke informatie over vroeger en nu. Door het rijden op de keien werd de tram trouwens behoorlijk heen en weer geschud, wat niet echt bevorderlijk was voor mijn duizeligheid. Ik werd er echt duizelig van - daar heb ik dagelijks last van, maar dit ritje hielp natuurlijk niet echt mee. Na een een paar uurtjes rust pakken in het vakantiehuis ging het weer een stuk beter.

Maandag, tweede pinksterdag gingen we weer zwemmen. Daarna zijn we naar openluchtmuseum Ellert en Brammert gegaan in Schoonoord, uitgeroepen tot beste uitje van Drenthe in 2017 door lezers van het AD. Het openluchtmuseum probeert een indruk te geven van het harde leven op het Drentse platteland vroeger in plaggenhutten en later in boerderijen van steen met dakpannen en iets meer luxe. Er staan niet zo heel veel boerderijen en wat mij betreft is het te leeg. Op het het terrein van het openluchtmuseum is nog genoeg ruimte en ik hoop dat ze nog wat gebouwen bijbouwen om het museum wat diverser te maken. In het armenhuis kwam de zware tijd voor mijn gevoel echt tot leven door de tentoonstelling "Alle Schoonoorders" (The Inside Story) met foto's en filmpjes van bewoners van plaggenhutten.

Klik voor een grotere versie

Dinsdag was door het KNMI code geel gegeven vanwege harde wind, regen en onweer. Onweer hebben we niet gehad, maar wel de hele dag harde wind en regen. Hoe vermaak je twee jongens in een vakantiehuisje tijdens een regenachtige dag? Wij dus naar indoorspeeltuin Ballorig in Assen. De jongens hebben zich hier prima vermaakt. In het begin waren er wat jongens die vervelend deden, maar na een tijdje gingen ze samen spelen. Kinderen kunnen dat. Eerst ruziën en daarna samen spelen. Warm dat het er was, de thermostaat gaf 24 graden aan. Gelukkig waren we zomers gekleed.

Woensdag was een rustdag. Even boodschappen doen in Beilen en weer zwemmen. Ik sloeg het zwemmen dit keer even over omdat ik me niet helemaal happy voelde door een zware verkoudheid en hoofdpijn door een lichte ontsteking aan de neusbijholten waar ik de rest van de vakantie last van hield.

Donderdag gingen we naar Wildlands Adventure Zoo Emmen. De laatste keer dat we naar de dierentuin in Emmen waren was in het oude park. Nu voor het eerst in de nieuwe dierentuin. Wát een verschil is dat met de oude! Het is echt heel mooi geworden en is mooi opgezet met veel groen en neemt je mee op expeditie naar drie verschillende werelden.

Klik voor een grotere versie

We wilden niet in het Pinksterweekend naar de dierentuin, want dan is het zó druk. Ik hou niet van die drukte. We hielden het weer goed in de gaten en hebben een prachtige dag uitgekozen waar het niet te warm en niet te koud was en we maar één regenbuitje hadden. De Zoo was open van tien tot vijf uur en die tijd waren wij er ook. We hebben bijna alles gezien en zijn met een bootje over de Rimbula rivier in Jungola gevaren, hebben een safari in een vrachtwagen vanuit het Dogondorp in Serenga gedaan, hebben zeeleeuwenshow in Nortica en een avonturenshow met Neila en Babu in Animazia gezien. Op het laatst gingen we nog even terug naar de binnenspeeltuin Animazia, de jongens gingen daar nog even spelen en wij konden even zitten. Hoewel we de hele dag in de Zoo waren merkten we niets van vermoeidheid bij de jongens. Waarschijnlijk hadden we genoeg pauzes ingelast waardoor ze het goed volhielden. Ik had verwacht dat ze nadien uitgeteld in de auto zouden neerploffen, maar dat was totaal niet zo.

Vrijdag moesten we voor tien uur uitchecken, maar door goede planning zaten we om negen uur in de auto, alle credits weer naar mijn echtgenote.

Een week vakantie is altijd lekker. Even er helemaal uit zijn, al is het maar op een uurtje van huis, heeft ons goed gedaan. Volgend jaar willen we toch iets verder weg, want dat geeft waarschijnlijk nog net iets meer vakantiegevoel. We kwamen nu soms toch net iets teveel bekende plaatsen tegen. Misschien blijven we dan ook gewoon in Nederland of gaan we naar het buitenland. Met een autistisch kind naar het buitenland gaan is net iets lastiger dan we zouden willen. We hebben al bedacht hoe we een en ander aan kunnen pakken, maar of dat gaat lukken is een tweede. We hebben gelukkig (of helaas ;-) nog even om er over na te denken wat de volgende bestemming wordt.

Tags: Dagboek Vakantie

Deel deze blogpost

Vorige

Volgende

1 Reactie

Kreanimo (Blog ) schreef op :

Mijn zus en schoonbroer zijn al voor de tweede keer in die streek op vakantie geweest dit jaar.
Ze hebben daar een super kleine, rustige camping gevonden en zijn geweldig onder de indruk van Drenthe en omgeving.

Ik hou ook niet zo van drukte. Dat is een beetje een nadeel van in het onderwijs werken... altijd drukte!
Toen ik een jaar loopbaanonderbreking had, zijn we buiten het seizoen op vakantie geweest. Dat was zo fijn!

Beantwoorden

Ik vind Drenthe ook mooi, maar het ligt soms net iets te dicht bij huis. Wij wonen er niet echt ver vandaan. Als het even kan vermijd ik graag de drukte. Buiten de schoolvakanties op vakantie zit er bij ons de komende tien jaar nog niet in denk ik, aangezien onze jongste over twee maanden pas 6 wordt.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt