Plannen voor ons huis

| | 2 Reacties

Oké, we zitten nog midden in een verbouwing, maar toch hebben we alweer genoeg plannen voor ons huis. Niet dat we dit jaar meteen weer iets aan het huis laten doen, maar een beetje dagdromen mag toch wel?

Toen we ons huis kochten hebben we er niet zo heel veel aan gedaan. We hebben de muren laten stuken, hebben op de eerste verdieping en zolder laminaat gelegd en hebben een nieuwe douchecel laten plaatsen. In de tuin hebben we een stevig hek laten plaatsen zodat de kinderen niet in het water konden vallen. Ze hebben inmiddels beide een zwemdiploma en dat is een hele zorg minder. Het hek laten we voorlopig staan. Ondertussen laat ik er een klimop doorheen groeien. Ook hebben we het grasveldje en het terras iets laten vergroten. Dat ging ten koste van een klein terrasje wat een stuk lager lag dat de rest van de tuin. We vonden dat echt geen gezicht dus dat terrasje kon weg.

Het "probleem" is dat ik niet heel erg handig ben met mijn handen, een aandoening aan mijn evenwichtsorgaan heb en in de directe omgeving niet iemand meer hebben die handig is en wat tijd over heeft. Daarnaast haal ik ook nog eens absoluut geen voldoening uit klussen. We kennen wel mensen die handig zijn. Ze hebben hebben niet zoveel tijd over omdat ze druk zijn met eigen bedrijven, werk of hobby's. Klussen vraagt vaak ook nog eens heel veel tijd. Veel dingen zijn niet zomaar in een middagje klaar. Sommige zaken willen we gewoon goed gemaakt hebben. Daardoor laten we het meeste doen door vakmensen. Het grote voordeel is dat het dan goed gebeurt. Gelukkig zijn we veel thuis om de werkzaamheden in de gaten te houden. Verbouwingen door vakmensen laten doen heeft natuurlijk een enorme impact op het budget, want van veel werkzaamheden zijn de uren uiteindelijk het duurst. Terwijl als we het zelf zouden doen je alleen het materiaal en eventueel gereedschap hoeft te betalen. Als je zelf heel handig bent is dat eigenlijk best een rijkdom.

Ondertussen wonen we hier al weer bijna vijf jaar en hebben we een aantal dingen aan het huis laten doen. Naast de werkzaamheden die we direct na aankoop hebben laten uitvoeren, hebben we ondertussen het houtwerk laten schilderen, screens (zonwering) laten ophangen, een nieuwe keuken gekocht - inclusief plaatsen - en een grote slaapkamer gesplitst in twee slaapkamers door een wandje met deur te laten plaatsen. Een wandje in de garage heb ik dan wel zelf gesloopt. Die paar uur werk resulteerde al snel in een flinke duizeligheid.

Toen ik op zoek ging naar een leuke foto voor deze blogpost moest ik goed zoeken. Ik had natuurlijk geen recente foto's van verbouwingen of stoere gereedschappen. Dat zul je net zien. Ik gebruik alleen maar foto's die ik zelf heb geschoten en ben fel tegen de té perfecte stockphotos die je overal tegenkomt. Ik kwam uit in 2012 en hier boven zie je dus een foto van ons huis toen we het net hadden gekocht. Natuurlijk zag ik niet alleen foto's van de verbouwing. Ik zag ook foto's van de kinderen. Wat een verschil met nu! Natuurlijk realiseer ik me dat ze nu al vijf en zeven zijn, maar pas toen ik de foto's zag realiseer ik me hoe veel ze zijn veranderd in de afgelopen jaren. Door het opzoeken van de foto ben ik me er weer even bewust van dat we hier komende zomer alweer vijf jaar wonen. Wat gaat de tijd toch snel!

Op dit moment zitten we dus nog midden in een verbouwing van de slaapkamer en badkamer. Beide zijn aan de achterkant van ons huis. We hebben daar een dakkapel op het dak laten plaatsen. Op zolder, bereikbaar met een vaste trap, is een leuke slaapkamer voor onze oudste zoon Wouter gemaakt. Er is een wand met deur, knieschotten, kast met schuifdeuren, wandcontactdozen, verlichtingen en een radiator gemaakt. De jongste zoon Jasper krijgt de slaapkamer met de dakkapel. Beide jongens zijn heel erg enthousiast over hun nieuwe slaapkamers. De timmermannen, stukadoor en installateur zijn inmiddels klaar en nu moeten wij aan de bak. Voor zover mogelijk dan hè. Het enige wat wij moeten doen is de wanden sauzen en het houtwerk schilderen. Daar zijn we nu druk mee bezig. Op zich is het schilderen best een tijdrovende klus. Het kost ons veel meer tijd dan wanneer een schilder het doet en misschien doet een schilder het wel veel netter. Door zelf te schilderen levert dat een behoorlijke besparing op.

We hebben nog een hoop wensen voor ons huis. Natuurlijk laten we niet alles meteen uitvoeren. En misschien laten we een aantal dingen helemaal niet uitvoeren, want het geld groeit ons helaas niet op de rug. We hebben jammer genoeg ook geen geldboompje in de tuin staan. De eerste jaren ben ik klaar met verbouwingen.

Wat zou ik ooit aan ons huis willen veranderen:

  • De badkamer vernieuwen
  • De achtertuin helemaal opnieuw inrichten
  • Een aanbouw achter het huis, waarbij de bijkeuken in de aanbouw betrokken wordt, waardoor we een grote woonkeuken krijgen
  • Een bijkeuken in de garage maken, waarbij we een klein deel van de garage overhouden voor klusspullen (die liggen te verstoffen) en opslag
  • Een terras overkapping of serre
  • Een overkapping over een deel van de oprit
  • Een warmtepomp en zonnepanelen zodat we niet meer afhankelijk zijn van Gronings gas

Ondertussen wil ik ook graag financieel onafhankelijk worden en dat lukt niet als we alleen maar geld blijven uitgeven. In mijn hoofd speelt zich een gevecht af tussen het vergroten van het woongenot door te verbouwen en het verlagen van onze lasten door het aflossen van onze hypotheek.

Als geld geen rol zou spelen dan wist ik het wel. Natuurlijk speelt dan de vraag of we hier blijven wonen. Als geld geen rol zou spelen weet ik wel een aantal mooie huizen waar ik zou willen wonen. Waarschijnlijk noemt men zulke optrekjes dan geen huis, meer maar een villa. Maar geld speelt wel een rol, zelfs een hele belangrijke. Maar je mag blijven dromen.

Je bent niet arm omdat je dromen niet in vervulling zijn gegaan, werkelijk arm ben je als je nooit gedroomd hebt - auteur onbekend

Tag: Ons huis

Deel deze blogpost

2 Reacties

Een eigen huis, dan blijf je altijd bezig.
ik ben zelf ook niet heel handig, maar mijn vriend wel, wanneer wij dingen samen doen, gaat het meestal wel goed. Alleen niet, vorige week een kast in elkaar gezet in mijn eentje en een plank op mijn voet gekregen.. Au!

Beantwoorden

Ooh niet leuk! Met een eigen huis blijf je bezig als je wensen hebt. Als je tevreden bent met wat je hebt hoef je in principe niets.

Beantwoorden

Tsja een eigen huis, je blijft lekker bezig. Wij hebben natuurlijk pas een gerenoveerd huis gekocht maar moeten ook nog genoeg doen. Zowel kleine als ook grote projecten. Voordeel is dat ik een man heb die alles zelf kan en wat hij niet zelf kan, heeftie wel een mannetje voor via zijn werk :-) Ook is hij pietje precies dus wat hij maakt is ook mooi.

Mooi ook, die laatste uitspraak!

Beantwoorden

Super handig zo'n man! Vroeger had ik een stiefvader die alles kon maken wat hij maar bedacht. Een echte vakman. Helaas is hij niet meer onder ons. Handige mensen in je familie, vrienden- of kennissenkring moet je koesteren.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt