Tevreden zijn met wat je hebt

| | 1 Reactie

Hoe word je tevreden met wat je hebt? Stop met ontevreden zijn. Volg deze tips om tevreden te zijn met wat je hebt.

Veel mensen vragen zich af wat de essentie is van het leven. Ik denk dat gelukkig zijn de essentie van het leven is. We hebben volgens mij allemaal hetzelfde doel in het leven. Gelukkig zijn. Tevreden zijn is nauw verwant aan gelukkig zijn. Als je tevreden bent, ben je gelukkig. Als je gelukkig bent, dan ben je tevreden. De vraag is hoe je je leven optimaliseert om tevreden te zijn.

Het is nooit genoeg

Het leven kan altijd beter. Je wilt meer mee maken. Je wilt luxueuze vakanties naar warme landen. Je wilt een mooie auto. Je wilt een mooi huis met mooie spullen. Wat je nu mee maakt en wat je nu hebt is niet goed genoeg. Ook wanneer je meer mee maakt, op luxueuze vakanties gaat, een grote auto hebt en een mooi huis hebt die is ingericht met mooie spullen. Dan nog kan het altijd fantastischer, luxueuzer, groter en exclusiever. Het is nooit genoeg!

We wonen mooi in een twee onder één kap woning met garage en aan het water. Maar ben ik tevreden? Het liefst woon ik in een grote vrijstaande woning met dubbele garage op een groot stuk grond. Het liefst bij een bos. En aan het water. En er moet een grote auto op de oprit staan. Is deze gedachte realistisch? Nee. Want ik wil geen hoge hypotheek. Ik krijg bovendien geen gigantische hypotheek. Ik wil juist van mijn hypotheek af, want ik word gelukkiger als ik schuldenvrij ben. Dit is maar één voorbeeld. Ik heb het ook met veel anderen dingen en situaties. Ik ben ontevreden. En waarom? Omdat het gras bij de buren altijd groener is. Ik woon toch mooi? Waarom zie ik dat niet?

Jelle van SoChicken schrijft op zijn blog goede informatie om tevreden te zijn.

Hoe meer je vind dat je leven niet goed genoeg is, des te minder ben je tevreden met het leven zoals het is. Het is belangrijk dat je je beseft dat je het nu ook best goed hebt. Het leven kan altijd beter!

Eigenlijk heb je niets met anderen te maken, maar kijk eens om je heen. Er zijn altijd mensen die het een stuk minder goed hebben dan jij. Er zijn mensen tevreden met een kwart van het leven wat jij hebt. Er zijn mensen die het duizend keer beter hebben als jij en niet tevreden zijn.

Als je tevreden bent dan ben je eenvoudig gelukkiger. Je geniet van je leven en van de spullen die je wél hebt.

Als je nu niet tevreden bent dan duurt het een tijd voor dat je meer tevredenheid ervaart. Het is niet zo dat je heel snel tevreden leert te zijn. Je zult waarschijnlijk ook niet je hele leven tevreden blijven. Het is iets wat je altijd moet blijven oefenen. Waardoor je telkens een beetje meer tevredenheid ervaart. Het komt zeker niet vanzelf. Tevreden zijn is iets wat je doet, niet iets dat je bent.

Ontevreden zijn is makkelijk, maar het kost veel energie, kost veel geld en maakt het leven ingewikkelder. Ontevredenheid kan je diep ongelukkig maken. Ik wil juist tevreden zijn!

Word tevreden

Wat moet je doen om meer tevredenheid te ervaren :

  1. Beoefen tevredenheid. Als je tevredenheid beoefent ervaar je meer tevredenheid. Tevredenheid komt niet plotseling vanzelf. Je moet het actief beoefenen. Herken als je niet tevreden bent en handel daar naar. Verander jouw kijk op het leven. Ook wanneer het leven echt fantastisch wordt dan is het tijdelijk. Je kunt altijd terugvallen in ontevredenheid. Je kunt tevreden zijn wanneer je dat wilt. Tevredenheid is een keuze die je zelf maakt.
  2. Waardeer jouw leven. Wees tevreden met wie je bent en wat je bent. Het leven is niet fantastisch, jij moet het zelf fantastisch maken.
  3. Verminder ontevredenheidsprikkels. Heel veel bedrijven maken mensen ontevreden. Elke dag opnieuw. Ze willen je graag laten geloven dat jouw spullen niet goed genoeg zijn, je niet voldoende doet of dat je zelf niet goed genoeg bent. Met de producten of diensten van deze bedrijven word jouw leven beter en word je zelf beter. Tenminste, dat willen ze je laten geloven. Verminder deze prikkels en je zult je meer tevredenheid ervaren en je gelukkig voelen door te genieten van wie je bent en wat je hebt. Ontevredenheidsprikkels vermijd je het beste als je bijvoorbeeld niet meer naar reclames op tv kijkt. Ook reclamefolders kun je maar beter vermijden. Ook alle reclames op Facebook die je tijdlijn vervuilen kan je beter vermijden. Word je ontevreden van alle fantastische levens van je vrienden op social media? Neem van mij aan dat hun leven echt niet zo fantastisch is als het op social media doet voorkomen. Mensen laten vaak het beste uit hun levens zien op social media. Het geeft een vertekend beeld van hun werkelijke levens. Verberg updates van deze vrienden op je tijdlijn. Ze worden niet meer op jouw tijdlijn weergegeven.
  4. Leef bewust en met aandacht. Ontevredenheid gebeurt in je hoofd. Onze gedachten oordelen over het leven dat we leiden. Als je snel leeft en je geen tijd gunt om even rust te pakken en het leven te ervaren leidt dat sneller tot ontevredenheid. Neem een moment voor jezelf. Leef bewust en met aandacht en je wordt sneller tevreden. Probeer je gedachten alleen te richten op de dingen die je doet. Vermijd gedachten over het verleden en de toekomst. Je ontdekt wat je hebt en geniet sneller van de normale, kleine situaties, de mensen en dingen om je heen.
  5. Wees tevreden met minder. Verlang naar de dingen die je wél hebt. Verlang niet naar dingen die je niet hebt, juist dan word je ontevreden. Geniet oprecht van de dingen om je heen. Daag jezelf uit om te leven met minder spullen. Door te minimaliseren weeg je af welke spullen je echt nodig hebt. Je houdt veel favoriete spullen over. De rest doe je weg. Je geniet meer van de spullen die er echt toe doen. Behandel je spullen met liefde en respect. Door minder te hebben, heb je meer overzicht. Het geeft niet alleen ruimte in jouw huis, maar ook in je hoofd. Door minder te willen maak je het eenvoudiger om tevredenheid te ervaren.
  6. Mediteer en kom tot jezelf. Door te mediteren ben je ontspannen en leef je bewuster. Je zult merken dat je meer tevreden wordt.

Tags: Dagboek Gelukkig zijn Tevreden zijn

Deel deze blogpost

1 Reactie

Fijn artikel met handige tips! Ik probeer zeker elke dag tevreden te zijn met alles wat ik heb en heb bereikt :-)

Beantwoorden

Goed zo! Dit is belangrijk om gelukkig te zijn en te blijven.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt