Tweeduizend zestien

| | 4 Reacties

In deze blogpost blik ik terug op 2016. Het was een jaar waarin veel gebeurd is. Veel leuke dingen, maar ook minder leuke. Ik beperk me tot de belangrijkste gebeurtenissen van dit jaar, anders wordt dit een hele lange post.

Here we go!

Aflossen

Dit jaar hebben we 10% afgelost op onze hypotheek. De eerste aflossing deden we begin januari en in september deden we onze tweede aflossing van dit jaar. Het voelt goed om wat minder schuld te hebben en ik vind het leuk om elke maand op onze rekening dat lagere bedrag aan rente te zien worden afgeschreven.

Schaatsen op straat

Begin 2016 gaf het KNMI een aantal keer code rood af in verband met ijzel. Soms viel het allemaal mee en was de code rood helemaal niet nodig, maar soms was het duidelijk wel nodig. In het noorden konden we twee dagen schaatsen op straat. Door ijzel lag er een mooie ijslaag van een paar centimeter dik. Gewoon vanuit huis schaatsen, hoe makkelijk wil je het hebben. Met mijn oudste zoon hebben we door de buurt geschaatst. Mijn jongste zoon stond voor het eerst op schaatsen maar hij vond het maar niks. Ik nam twee dagen vrij want de wegen waren onbegaanbaar, het openbaar vervoer lag plat en ik had geen zin om risico's te nemen om koste wat kost op het werk te verschijnen. Het komt bijna nooit voor dat het zo erg ijzelt en ik vond het echt heel bijzonder op straat te schaatsen.

Yoga en mediteren

In 2016 deed ik aan yoga. Ik had me opgegeven voor 10 yoga lessen, één les per week. Als je me een paar jaar geleden had gevraagd of yoga iets voor mij zou zijn dan had ik je uitgelachen. Inzichten kunnen veranderen en deze jongen ging op yoga, vrijwillig nog wel. Ik had namelijk gelezen dat yoga stress helpt voorkomen. En dat sprak mij aan. Natuurlijk heeft yoga nog veel meer voordelen, maar dat sprak me het meest aan. Ik heb nogal last van de gevolgen van stress. Yoga vond erg ik leuk om te doen. Het waren lessen voor beginners en we deden nog niet hele moeilijke oefeningen. De lerares gaf erg leuk les en dat hielp een stuk. Na de les was ik altijd heerlijk ontspannen. En ik doe nooit meer aan yoga! Nooit! Man, man, man... wat werd ik duizelig van de oefeningen. Door de aandoening aan één van mijn evenwichtsorganen kreeg ik er te veel last van. Ik vond het aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant had ik een alternatief gevonden. Aan het eind van de yogales deden we altijd een ademhalingsoefening en dat gaf bij mij van alle oefeningen het meeste effect. In feite is zo'n ademhalingsoefening een meditatie vorm waarbij je je richt op de ademhaling. Ik ging me verdiepen in mediteren en besloot vaak te mediteren om de effecten van meditatie te ervaren. En dat hielp. Ik raad iedereen aan om het eens een tijd te proberen. En nog steeds mediteer ik regelmatig, hoewel ik eigenlijk wat vaker moet mediteren. Ik ben erg blij dat ik deze stap in mijn spirituele ontwikkeling heb gezet en ben erg blij met de effecten die meditatie op mijn stress level heeft.

Ontslag

Na een aantal jaren ziek te zijn geweest kreeg ik ontslag. Ik werd in april gedeeltelijk ontslagen voor de uren die ik niet meer kon werken. Ik zag het aankomen, heb in goed overleg met bedrijfsarts en leidinggevenden alles geprobeerd om toch weer fulltime te werken, maar het ging niet. Balen! En dan kom je er achter dat je de ziekte niet helemaal geaccepteerd hebt. Voor de uren die ik nog wel kon werken kreeg ik een nieuw contract. Dat je leven zó op zijn kop kan staan door zo'n piep klein evenwichtsorgaantje, daar kan ik nog steeds niet helemaal bij.

Gestart met bloggen

In maart van dit jaar ben ik gestart met bloggen en is 10100 geboren. Ik blog nog steeds anoniem. Het bloggen vind ik leuk en blijf er mee door gaan. Ik vind het erg leuk dat je mee leest! Mocht je vragen of opmerkingen hebben reageer dan gerust in een reactie onder een blogpost.

Nieuwe keuken

We hadden er lang voor gespaard en nu kwam ie er, een nieuwe keuken. Toen we het huis 4 jaar geleden kochten vond mijn vrouw de oude keuken al spuuglelijk. Ze had het goed volgehouden. Zowel de vrouw als de keuken. De keuken was 20 jaar en er kwamen steeds meer gebreken. Het was tijd voor een nieuwe. Nieuwe keuken, niet de vrouw. We zijn nu een half jaar verder en nog steeds heel erg blij met onze nieuwe keuken.

ASS

Eén van mijn kinderen heeft deze zomer de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Ik heb er bewust niet over geblogd, op één keer na, vooral omdat we het zo lang mogelijk stil wilden houden. Niet dat we ons schamen voor de diagnose of voor onze zoon, maar wel omdat we willen dat andere mensen hem normaal behandelen en benaderen. Dat mensen het weten heeft aan de andere kant ook voordelen. Ze kunnen er rekening mee houden. Een groot deel van het jaar stond in het teken van onderzoeken. We merkten dat hij vaak anders op situaties reageert dan andere kinderen. Sinds de zomer laat hij duidelijker gedrag zien wat binnen de diagnose past. En sinds we de diagnose hoorden kunnen we het ook een stuk beter plaatsen. Gelukkig zijn alle onderzoeken nu achter de rug, want het was best stressen voor hem. Door de diagnose en door de psycho educatie weten we hoe we met bepaalde situaties om moet gaan en hoe we het voor hem iets makkelijker kunnen maken. We houden nog net zoveel van onze zoon en misschien nog een beetje meer omdat we weten dat hij het niet altijd gemakkelijk heeft.

Vakanties

Ze waren leuk! En ze gingen veel te snel voorbij! Onze vakanties naar Bad Bentheim, kamperen in de zomervakantie en de citytrip Maastricht.

Afvallen

Dit jaar ben ik 10 kilo afgevallen en daar ben ik best trots op. December is echt een moeilijke maand voor me. Ik heb veel te veel gegeten waardoor ik weer wat ben aangekomen, maar dat gaat er begin volgend jaar wel weer van af. Nog even genieten.

Conclusie

Dit was alweer mijn jaaroverzicht van 2016. Het zijn een aantal gebeurtenissen en zaken die me het meest zijn bijgebleven of die een grote impact hadden op ons leven. Er is veel meer gebeurd, maar deze blogpost is alweer lang genoeg ;-)

Als je voor een nieuw jaar staat lijkt het altijd zo lang, maar als ik nu terug kijk dan heb ik het gevoel dat het toch echt is om gevlogen.

De twee dingen die dit dit jaar het meest er uit springen zijn mijn chronische ziekte (5e jaar op rij) en de diagnose van mijn zoon. Ik geef je daarom graag mee dat ik vind dat gezondheid en gelukkig zijn het belangrijkste in het leven zijn. Ben niet ontevreden met wat je niet hebt of niet hebt bereikt. Ben juist tevreden met wat je wél hebt en wat je wél hebt bereikt.

Ik wens iedereen een hele fijne kerst!

Tags: Dagboek Happiness Jaaroverzicht

Deel deze blogpost

Volgende

4 Reacties

Dat was een heftig, maar ook mooi jaar dus! Fijn, zo'n nieuwe keuken! En die 10 kilo! En die hypotheek, dat vind ik ook heel knap.

Veel geluk en blogplezier in het nieuwe jaar!

Beantwoorden

Zeker een mooi jaar! Op naar 2017!

Beantwoorden

Op naar 2017! Veel geluk, gezondheid en veel blogberichten voor 2017 gewenst!

Beantwoorden

Dank je! Ik wens jou het zelfde!

Beantwoorden

De kerst is al voorbij als ik dit lees, maar ik wil je wel alvast een goede jaarwisseling wensen en voor volgend jaar vooral voorspoed wat betreft je gezondheid!

Beantwoorden

Dank je! Ik wens jou ook heel veel voorspoed wat betreft je gezondheid en alvast een heel goed 2017!

Beantwoorden

Wat een mooi jaar! Wat grappig dat jullie geschaatst hebben op straat! Lijkt mij echt gaaf! Over ASS gesproken, ik vind dat je er best over kunt bloggen! Krijgen jullie er nu nog begeleiding voor?

Beantwoorden

We volgen nog een tijdje een cursus, dat word in de wereld van de hulpverlening ook wel psycho educatie genoemd. Daarin word een soort mind set aangeleerd en krijgen we handvatten om het onze zoon (en onszelf) gemakkelijker te maken. We moeten het zelf doen en dat is denk ik ook het beste.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt