Update #3

| | 1 Reactie

Al 10 dagen geen nieuwe blogposts op 10100. Een nieuw record! Niet dat ik bewust aanstuur op een record. Integendeel. Het bloggen kwam er gewoon even niet van. Ik vind het hoog tijd voor een update over de verbouwing!

Maandag is het bouwbedrijf begonnen met de dakkapel. We laten op de eerste verdieping aan de achterkant van ons huis een dakkapel plaatsen. We krijgen drie ramen in de slaapkamer en één in de badkamer. Het dakkapel maken ze ter plekke op het huis, dus geen prefab kapel. Een dakkapel ter plekke op het huis bouwen werkt makkelijker, zei de aannemer. Hij heeft ook een timmerfabriek waar hij het prefab had kunnen maken. Daarom geloof ik hem dan maar op zijn woord. Als ze klaar zijn met de dakkapel gaan ze op zolder een slaapkamer maken. De zolder is nu een grote ruimte en is bereikbaar via een vaste trap. Concreet betekent dit dat ze een wand met een deur, twee grote kiepramen en knieschotten er in gaan maken. Met twee man gaan ze deze twee klussen in maximaal drie weken klaren.

Maandag zijn de mannen begonnen met het opbouwen van een steiger en hebben ze een gat van ongeveer vier meter breed in het dak gezaagd. Dinsdag is een kozijn geplaatst welke ze in de timmerfabriek hadden gemaakt en hebben ze balken op het kozijn gemaakt voor de verbinding van het kozijn naar het dak. Vandaag hebben ze platen op de dakkapel gemaakt en het dak verder afgemaakt, zodat de dakdekker donderdag het dak van de dakkapel waterdicht kan maken. Ook zijn de zijkanten dicht gemaakt en is het glas in de kozijnen geplaatst.

Ondertussen is het hier 's nachts min zes en overdag rond het vriespunt. Gelukkig hebben we geen last van neerslag. De timmermannen noemen het zelfs ideaal weer, maar wel wat koud. Met zo'n enorm gat in het dak is het ook binnen behoorlijk koud. De timmermannen hadden het gat met een groot zeil afgedekt. Met zeil er over vriest het 's nachts binnen net niet. Zo'n simpel zeil houd echt wat warmte binnen, of koude buiten, net van welk perspectief je het bekijkt. Wel zo fijn dat de waterleidingen en stortbak van toilet in de badkamer niet bevriezen. Geeft ook zo'n zooi. Inmiddels is het woensdag en is de dakkapel grotendeels dicht.

Bij een verbouwing vind ik de eerste dagen eigenlijk het mooist. In een paar dagen zie je iets ontstaan. Vind ik erg mooi om te zien. In de eerst dagen zie je ook de grootste vooruitgang. Natuurlijk werken de timmermannen later net zo hard, maar je ziet de vooruitgang minder goed. En in de afwerking gaat vaak ongemerkt de meeste tijd zitten.

Tijdens de verbouwing wonen wij gewoon in ons huis. 'S nachts doe ik de deur van de slaapkamer op slot en de onder de deurklink van de badkamer zet ik een stevige plank zodat de deur van buiten af niet geopend kan worden. Ik hou niet zo van nachtelijk bezoek, vandaar. Ik slaap er in ieder geval beter door, wetende dat ongenode gasten niet snel binnen kunnen komen. Als ze echt willen zou het ze vast wel lukken, maar dat is ook als een huis gewoon, uhm, dicht is. Met de deuren dicht wordt de rest van de eerste verdieping niet eens echt koud. In ieder geval niet kouder dan anders. We slapen namelijk bijna altijd met het raam een stukje open. En douchen gaat ook goed. Zelfs met een gat van vier meter in het dak. Ik heb gedoucht met terwijl het in de badkamer zes graden was en ik heb niets van de koud gemerkt. Wel kwam er direct heel veel stoom/waterdamp vrij, door het warme water wat reageert op de koude lucht, maar dat trok zo weer weg omdat het in de badkamer onder het zeil flink tocht.

Natuurlijk is de badkamer verder helemaal leeg en hebben we een gedeelte van de (bij)keuken ingericht voor alle badkamerspullen en wasmanden. Het voelt weer een beetje als kamperen in ons eigen huis net als afgelopen zomer toen we onze oude keuken verkocht hadden via marktplaats en moesten wachten op de nieuwe.

Ik vind het leuk, zowel het kampeergevoel als zien hoe elke dag de verbouwing vordert.

Tags: Ons huis Update

Deel deze blogpost

1 Reactie

Mooi dat het zo lekker doorgaat! Verbouwen vraagt altijd behoorlijk wat van je, op alle fronten, maar als het dan af is.... geweldig!

Beantwoorden

Tot nu toe valt het me erg mee. Dat het erg geschikte timmermannen zijn helpt ook erg. Ik kijk uit naar het eindresultaat.

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt