Welke tools gebruik ik voor bloggen

| | Laatst aangepast: Dinsdag 2 mei 2017 om 21:00 uur | 2 Reacties

Een tijdje terug zag ik een aantal tools voorbij komen die bloggers gebruiken om te bloggen. Wat mij opviel is dat er heel veel verschillende tools gebruikt worden en dat op veel verschillende manieren blogs worden voorbereid en geschreven.

De tools die verschillende ervaren bloggers gebruiken zag ik op blogtrommel. Dat bracht mij op het idee om de tools die ik gebruik voor het bloggen met jullie te delen.

Ik pretendeer niet dat ik in het lijstje met bloggers van blogtrommel thuis hoor. Integendeel. De bloggers die in het lijstje staan hebben zich met hun succesvolle blogs al jaren bewezen. Daar hoor ik niet tussen. Ik zou trouwens best een aantal andere grote bloggers in die lijst willen zien, omdat ik benieuwd ben naar de tools die zij gebruiken. Misschien komen zij een volgende keer aan bod.

Mijn lijstje is geen overzicht van super handige tools om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Het is ook geen overzicht van tools om heel veel volgers te krijgen via social media. Natuurlijk vind ik het heel leuk mijn blogposts hoog in Google's zoekresultaten te zien eindigen. En natuurlijk wil ik heel veel volgers krijgen op mijn blog en op social media. Maar dat is niet mijn doel. Ik ben er simpelweg niet mee bezig. Ik wil gewoon lekker bloggen en "onder de motorkap" van mijn blog werken. Natuurlijk vind ik het heel leuk dat je mijn blog volgt en mijn blogposts leest :-) Je bent heel erg welkom op 10100.

Oké nu over de tools. Ik gebruik alleen gratis tools. Tot nu toe red ik mij heel goed met deze gratis tools. Natuurlijk zou ik wel een aantal betaalde tools willen proberen, maar ik heb er eigenlijk geen geld voor over enerzijds omdat ik me met de gratis tools red en anderzijds omdat ik niet met veel bezoekers bezig ben of super goede zoekwoorden om hoog te in de zoekresultaten te eindigen enzo.

Voorbereiden

Ideeën voor blogposts schrijf ik in de notities app op mijn iPad of in de notities app op mijn smartphone. Eens in de zoveel tijd zet ik de ideeën dan als concept in mijn blogposts in mijn blog.

Schrijven

 • Schrijven doe ik vooral direct op mijn blog. Met elk apparaat - ik heb de keuze uit laptop, iPad en smartphone - kan ik dan verder schrijven wanneer ik maar zin heb
 • Op mijn laptop gebruik ik soms Writer van LibreOffice, een gratis tekstverwerkingsprogramma
 • Mijn blogposts schrijf ik in Markdown, een eenvoudig opmaak taal waarmee ik een blogpost kopjes geef, tekst vet of cursief maak, lijstjes maak (ik hou van lijstjes :-) en foto's of een fotogalerij plaats

Foto's

 • Ik gebruik Pixlr.com voor fotobewerking op mijn laptop. Met Pixlr Editor kan je foto's bewerken net als Photoshop en met Express kan je snel een collage maken en snel effecten toevoegen. Eerder gebruikte in GIMP, maar die heb ik in april 2017 van mijn laptop verwijderd.
 • Op mijn smartphone gebruik ik de Pixlr app voor fotobewerking en het maken van collages
 • Ik post op Instagram af en toe wat foto's. De laatste foto's zie je onder aan deze pagina

Volgen

 • Via de Feedly app op mijn iPad en smartphone volg ik nieuws. Ik heb een groot aantal sites toegevoegd waarvan ik de nieuwsitems via één app kan lezen via hun feed. Zo hoef ik niet elke keer de sites zelf te bezoeken en vergeet ik er niet eentje. Handig en scheelt tijd
 • Via Bloglovin app op mijn iPad en smartphone volg ik blogs. Werkt ook via feeds, zie voor de voordelen onder Feedly
 • Via Instagram vind ik het leuk om foto's te bekijken van mensen die ik volg

Onder de motorkap

Als je blogt via Wordpress of Blogger/Blogspot heb je de volgende tools waarschijnlijk niet nodig. De volgende tools zijn voor "onder de motorkap" van een blog of site.

 • Notepad++; Hier heb ik de code van mijn blog mee geschreven
 • FileZilla Client; Een FTP programma om de bestanden van mijn laptop naar de webserver te kopiëren
 • Lokale test webserver; Draait op mijn laptop zodat ik wijzigen eerst kan testen voordat ik het met FileZilla upload naar de live server

Onderzoek

 • Google Analytics; voor statistieken, maar die bekijk ik nooit. Ik zit er aan te denken het te vervangen voor iets dat op mijn eigen server draait

Welke tools gebruik jij?

Edit 2 mei 2017: Ik gebruik nu Pixlr.com in plaats van GIMP

Tag: Weblog

Deel deze blogpost

2 Reacties

Wat leuk om dit allemaal te lezen. Ben ook heel nieuwsgierig naar jouw fotobewerkingsprogramma,s. Ik gebruik nog steeds Picasa. Ben benieuwd of ik met Gimp meer kan.

Beantwoorden

Bijna alle foto's schiet ik met mijn smartphone (op dit moment een Samsung Galaxy S4, een oudje). De foto's bewerk ik het vaakst met de app Pixlr omdat dat op mijn smartphone staat. Daarna upload ik de foto rechtstreeks naar 10100 of Instagram. Je kan ook op Pixlr.com online foto's bewerken. Met Gimp kan je ook best veel, maar is wat ingewikkelder. Ik zou ze gewoon proberen en kijken welke voor jou het prettigste werkt.

Beantwoorden

Mijn telefoon staat helemaal vol met apps maar toch zie ik in jouw lijstje nog een aantal handige apps! Bedankt voor de tips!

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt