Zelfgemaakte verse frites uit de Airfryer

| | 3 Reacties

Mijn recept voor heerlijke verse zelfgemaakte oven frites voor de Airfryer. In ons gezin eten we regelmatig frietjes of frites, patat of hoe je ze maar wil noemen. We bakken ze in de Airfryer of in de oven. De frituurpan hebben we al heel lang geleden de deur uit gedaan. Frites bakken in de Airfryer of oven is wat minder ongezond of wat gezonder, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

De frites maken we het liefst zelf vers van aardappelen. Als we eens erg weinig tijd hebben dan gebruiken we ons voorraadje diepgevroren oven frites uit de vriezer.

Ik dacht altijd dat zelf verse frites maken en bakken heel veel werk is, maar dat valt heel erg mee. Het vergt wat meer voorbereiding, maar echt lang ben je er niet mee bezig. Bij frites uit de diepvries hoef je natuurlijk veel minder te doen, maar de vers gemaakte frites zijn zoveel lekkerder! Daar heb ik wel wat meer werk voor over. Bovendien bevatten diepgevroren oven frites toevoegingen die ik niet direct verwacht. De ingrediënten van een zak ovenfrites die we hebben liggen: 88% aardappel, 6% zonnebloemolie, coating [rijstbloem, zout, dextrine, rijsmiddel (E450, E500), verdikkingsmiddel (xanthaangom), dextrose, natuurlijk aroma]. Oke, 88% aardappel + 6% z Er zijn dus nog 6% aan ingrediënten in die niets met pure frites te maken hebben. Die coating wordt op de frites gedaan om ze er mooier uit te laten zien na het bakken. Is dat echt nodig? Qua smaak doen die toevoegingen waarschijnlijk niets, want had ik al gezegd dat verse frites echt véél lekkerder zijn? In ieder geval wil ik dat in ons gezin gewoon pure frietjes worden gegeten, zonder allerlei overbodige toevoegingen.

Zelf verse frites maken in de Aifryer of oven is veel makkelijker dan ik dacht. Ik wist dat als je ze in een frituurpan wilt bakken je dan twee keer moet bakken. Met een frituurpan moet je de verse frietjes eerst 4 a 5 minuten voorbakken op 150 graden. Daarna laat je de frites afkoelen en als laatste bak je de frites in 2 a 3 minuten af op 180 graden. Door het afbakken maak je de frites krokant.

Als je verse frietjes in een Airfryer of oven bakt hoeft dat helemaal niet! Je hoeft ze maar één keer te bakken. Dat scheelt een hoop tijd ten opzichte van bakken in de frietpan.

Hoe dan ook hier mijn recept voor heerlijke verse zelfgemaakte oven frites voor de Airfryer.

Recept voor verse frites uit Airfryer of oven

Wat heb je nodig voor 4 porties zelfgemaakte verse frites

 • 6 kruimige aardappelen, ongeveer 600 gram geschilde aardappelen

  Geschikte aardappelen zijn onder andere Bintje, Doré, Frieslander, Agria, Désirée, Première en Santé.

 • 4 eetlepels plantaardige olie.

  Met olie beïnvloed je de smaak van je zelfgemaakte verse frites, bijvoorbeeld zonnebloemolie, kokosolie, raap(zaad)olie, maisolie, rozemarijnolie, truffelolie, arachideolie (mensen met allergieën let op: wordt van pinda's gemaakt!), olijfolie, piment of knoflookolie

Bereidingswijze zelfgemaakte verse frites

 • Schil de aardappelen
 • Verwarm de Aifryer of oven voor op 180 graden
 • Snij de frites gelijke repen

  Hou je van dikke frites dan snij je ze dik, hou je van dunne frites, dan snij je ze dun. Probeer de dikte in ieder geval gelijkmatig te houden. Een dikkere friet heeft, naar mijn mening, een vollere smaak

 • Eventueel week je de frites een half uur in koud water

  Hoe langer je de frites weekt hoe lekkerder ze worden. Tijdens het weken gaat zetmeel van de aardappel af. De zetmeel verbrand dan niet tijdens het bakken. Spoel de frites na het weken af en dep ze droog

 • Leg de frites in een kom of pan en schep de olie er door, zodat om elke friet een dun laagje olie zit
 • Verdeel de frites gelijkmatig in de Airfryer of oven
 • Bak de frites goudgeel in ongeveer 15 minuten op 180 graden. Schud halverwege de frites even om

  Wellicht ten overvloede: Dunne frites zijn sneller klaar, dikke frites bak je iets langer. Het is even proberen wanneer ze klaar zijn. Kijk naar de kleur van de frites, maar er mag natuurlijk ook geproefd worden om er achter te komen!

Tips

 • Je kan de frites ook in de oven bakken. De baktijd is dan wat langer.
 • Je kan ook voorgeschilde (voorgekookte) aardappelen kopen, dat scheelt aardappels schillen
 • Bak de frites goudgeel. Laat de frites niet te bruin worden en vermijd verbrande randjes
 • Serveer eventueel met zout / knoflookpoeder / paprikapoeder
 • Serveer eventueel met (zelfgemaakte) mayonaise
 • Serveer eventueel met (zelfgemaakte) satésaus
 • Serveer eventueel met mayonaise, ketchup/curry en gesnipperde ui (speciaal)
 • Serveer eventueel met een salade of groente

Eet smakelijk !

Tag: Recept

Deel deze blogpost

3 Reacties

Ik wist niet dat dat zou makkelijk was. Ik heb geen Airfryer, maar ik ga het wel een keer in de oven proberen. Ben benieuwd!

Beantwoorden

Zou ik echt doen als ik jou was! Ik vind zelfgemaakte frites echt veel lekkerder.

Beantwoorden

Op de website van Monique vd Vloed staat juist dat je VASTkokende aardappelen moet gebruiken en GEEN olie of hooguit een druppel.

Beantwoorden

Zojuist van verse culinaire aardappels in de airfryer portie gemaakt, super heerlijk, Van yoghurt,mosters en scheutjes maggi sausje, verse s pinazie, gerookte zalm erbij. Zo klaar en in meni restaurant at ik niet zo lekker...

Beantwoorden

Laat een reactie achter Ja, leuk! Altijd welkom!

Velden met een * zijn verplicht.

Comments are shown after approval. All links are rel="nofollow".

Reacties worden pas zichtbaar na goedkeuring. Alle links zijn rel="nofollow".

*

*

* Wordt nooit openbaar gemaakt